Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «κεϋνσιανός» για να καταλάβει ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν καταδίκη εις θάνατον μίας οικονομίας. Αφού έτσι παύει να υφίσταται ζήτηση και κατανάλωση, άρα εμπόριο, ανάπτυξη και κατά συνέπεια απασχόληση.
Μα και οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, διότι ούτε η νεοφιλελεύθερη οικονομική σκέψη δέχεται τη φορολογική κατακρεούργηση των επιχειρήσεων, που αποδομεί πλήρως την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας.
Διερωτάται κανείς σε ποιά καινοφανή σχολή σκέψης ανήκουν όλοι αυτοί οι φωστήρες που εμπνεύσθηκαν αυτά τα μέτρα, που χθες απέρριψε, και ορθώς, η ελληνική κυβέρνηση.
Θα μπορούσαν π.χ. να έχουν προτείνει μία ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, και μάλιστα να μας στείλουν εμπειρογνώμονες να μας βοηθήσουν να τα πραγματοποιήσουμε. Αυτό θα αποτελούσε μία πραγματική επανάσταση.
Θα μπορούσαν να εισηγηθούν μία ριζική διοικητική μεταρρύθμιση, μηχανισμούς αντιμετώπισης της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Εξαιρετική ιδέα.
Θα μπορούσαν να στηρίξουν μία παραγωγική επανεκκίνηση της οικονομίας μας με τεχνογνωσία για εξαγωγικό marketing, βιολογικά προϊόντα, ΠΟΠ κλπ. Θα ήταν ευχής έργον.
Αλλά αυτό το μαρτύριο φόρων και περικοπών, που τελειωμό δεν έχει, σε τι ακριβώς αποσκοπεί; Η δε λύσσα όλων αυτών των Σόϊμπλε, Ντάισελμπλουμ κλπ. είναι τόσο μεγάλη, ώστε κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τα χρηματιστήρια και το ευρώ προκειμένου να «φρονηματίσουν» την οικονομικά ασήμαντη (2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) απαθλιωμένη Ελλάδα για δυόμιση δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι η διαφορά στις διαπραγματεύσεις!
Ό,τι και να επιδιώκουν οι δανειστές, είτε κινούνται από μωρία είτε από εμπάθεια είτε από ιδεοληψία είτε από άλλα πιο σκοτεινά και δυσεξερεύνητα κίνητρα, ασφαλώς η Ελλάδα δεν θα τους ακολουθήσει στην οδό της οικονομικής παραφροσύνης. Και συνιστούμε στους κκ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Θεοδωράκη να σταματήσουν να δικαιώνουν τους δανειστές μας, γιατί απλά εκτίθενται, όχι μόνον ως προς τις πολιτικές τους προθέσεις αλλά και ως προς τις θεωρητικές οικονομικές τους γνώσεις.
0 Σχόλια