Sponsor

ATHENS WEATHER

Πανικός στον πλανήτη - Ξεκινά η παγκόσμια κατάρρευση


Η οικονομική κατάρρευση που τόσοι πολλοί αναμένουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, έχει ήδη αρχίσει;


Michael Snyder, Economic Collapse
Μετάφραση-απόδοση: Ι.Γκορ. αποκλειστικά για το Hellasforce


Πολλοί πίστευαν ότι θα δούμε τα ομόλογα να καταρρέουν πριν από τα χρηματιστήρια και αυτό είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Από τα μέσα Απριλίου, η απόδοση στα δεκαετή γερμανικά ομόλογα έχει εκτιναχθεί από το 0,05 τοις εκατό σε 0,89 τοις εκατό.
Αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτού του άλματος έχει έρθει αυτή την εβδομάδα.
Μόλις δύο ημέρες πριν, η απόδοση των γερμανικών ομολόγων ήταν σε μόλις 0,54 τοις εκατό. Και δεν είναι μόνο η Γερμανία – Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν τρελαθεί σε όλη την Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι οι διεθνείς επενδυτές έχουν χάσει περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια και υπάρχει ακόμη πολύς χώρος για τα ομόλογα αυτά να πέσουν. Στο τέλος, οι συνολικές απώλειες θα μπορούσαν να είναι πολλά τρισεκατομμύρια ακόμη και πριν καταρρεύσει η χρηματιστηριακή αγορά.
Ξέρω ότι για τους περισσότερους μέσους Αμερικανούς, οι αναφορές «στις αποδόσεις των ομολόγων» είναι μάλλον βαρετές. Αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτά τα πράγματα, γιατί θα μπορούσαμε κάλλιστα να είμαστε στις αρχές της επόμενης μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το παρακάτω είναι ένα απόσπασμα από άρθρο του Wolf Richter στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς το άνευ προηγουμένου μακελειό που έχουμε δει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών …
Την Τρίτη, εν όψει της ανακοίνωσης πολιτικής σήμερα της ΕΚΤ, τα γερμανικά ομόλογα κρέμασαν και η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε από 0,54% σε 0,72%, σχηματίζοντα μια παραμορφωμένη διαγώνια γραμμή κατά μήκος του γραφήματος. Σε μία μόνο μέρα, η απόδοση αυξήθηκε κατά το ένα τρίτο!
Σε κάνει να αναρωτιέσαι σε ποια καλά συνδεδεμένα αμοιβαία κεφάλαια, η ΕΚΤ για άλλη μια φορά διέρρευσε τη δήλωση πολιτικής της και την πολύ σημαντική ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi που εμείς οι υπόλοιποι είδαμε αργότερα.
Και σήμερα, η γερμανική απόδοση του 10ετούς έκανε άλμα στο 0,89%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Από το χαμηλό στα μέσα Απριλίου από 0,05% στο σημερινό 0,89% σε μόλις επτά εβδομάδες! Οι τιμές των ομολόγων, με τη σειρά τους, βυθίστηκαν! Αυτός είναι ο ορισμός της «κατατρόπωσης».
Άλλα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα έχουν περάσει από μια παρόμοια διαδρομή, με την ισπανική απόδοση του 10ετούς στα ύψη από 1,05% το Μάρτιο σε 2,07% σήμερα, και τις ιταλικές αποδόσεις των 10ετών πηδώντας από το χαμηλό Μάρτιο του 1,03% σε 2,17% σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες χάνουν τον έλεγχο.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προσπαθήσει πολύ σκληρά για να πιέσει τις αποδόσεις προς τα κάτω και τώρα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Αυτό είναι πολύ κακό για ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι απόλυτα γεμάτο με κόκκινο μελάνι. Από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, ο πλανήτης μας βρίσκεται στη μεγαλύτερη κραιπάλη χρέους όλων των εποχών. Αν κινούμαστε σε μια εποχή υψηλότερων επιτοκίων, αυτό θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Δυστυχώς, το CNBC αναφέρει ότι είναι ακριβώς εκεί που οδεύουν τα πράγματα …
«Το άγριο ξέσπασμα στις γερμανικές αποδόσεις ταρακουνά τις παγκόσμιες αγορές χρέους και προσφέρει στους επενδυτές μια πρώιμη γεύση από το ανήσυχο μέλλον για τα ομόλογα σε έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων.
Η εξυγίανση της αγοράς μεταφέρει επίσης ένα μήνυμα για τους επενδυτές εταιρικών ομολόγων, που έχουν αρπάξει ένα επίπεδο ρεκόρ των νέων εκδόσεων του τρέχοντος έτους, και τώρα βλέπουν αρνητικές συνολικές αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά για πρώτη φορά φέτος».

Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό;
Γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων τρελαίνονται;
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι οικονομικές ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη κατηγορούν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ …
«Μια πρόσφατη άνοδος στη μεταβλητότητα της αγοράς κρατικών ομολόγων μπορεί να οφείλεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με μία από τις κορυφαίες οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης.
Ο ΕΑΑΕΣ (EIOPA), ο φορέας που είναι αρμόδιος για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εταιρειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ότι η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, για να επανεκκινήσει την οικονομία της περιοχής, προκάλεσε τις αγορές να γίνουν ασταθείς».

Και στην πραγματικότητα αυτό είναι που θα έπρεπε να συμβαίνει. Όταν οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν τη δημιουργία χρήματος από το πουθενά και την άντληση του στις αγορές, οι επενδυτές θα έπρεπε λογικά να απαιτήσουν μια υψηλότερη απόδοση των χρημάτων τους. Αυτό δεν συνέβη πραγματικά, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπάθησε την ποσοτική χαλάρωση, οπότε οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να προσπαθήσουν να ξεφύγουν επίσης με αυτό. Δυστυχώς γι ‘αυτούς, οι επενδυτές έχουν αρχίσει συμβαδίζουν με την απάτη.
Άρα, τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Λοιπόν, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν υψηλότερα κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Αυτό θα ισχύει ιδίως, αν η ελληνική κρίση εξακολουθεί να κλιμακώνεται. Και δυστυχώς για την Ευρώπη, αυτό φαίνεται να είναι ακριβώς ό, τι συμβαίνει …
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και αρχίζει να χρησιμοποιεί ένα άλλο νόμισμα, η αξία του ευρώ θα κατρακυλήσει και οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την ήπειρο θα ξεκινήσουν να φτάνουν στη… στρατόσφαιρα.
Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχουμε ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Αλλά ό,τι κι αν συμβεί στην Ελλάδα, φαίνεται ότι κινούμαστε σε μια εποχή όπου θα υπάρχουν υψηλότερα επιτόκια σε όλο τον κόσμο. Και δεδομένου ότι τα 505 τρισ. δολάρια σε παράγωγα συνδέονται άμεσα με τα επίπεδα των επιτοκίων, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικό ξήλωμα σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ πριν στην ιστορία του πλανήτη μας.
Όπως έχω προειδοποιήσει τόσες πολλές φορές στο παρελθόν, το 2008 ήταν μόνο η προθέρμανση.
Το κύριο γεγονός εξακολουθεί να έρχεται και πρόκειται να είναι εξαιρετικά επώδυνο.

hellasforce.com


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια