Στο «Predator» ( «Ο Κυνηγός») με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο εξωγήινος εχθρός έχει, μεταξύ άλλων, και ένα τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στους καταδρομείς μέσα στη ζούγκλα: μια στολή «cloaking», που του επιτρέπει να γίνεται «διάφανος», με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να μην μπορούν να τον δουν.
Επίσης, τα σκάφη των Κλίνγκον και των Ρωμυλιανών στο Star Trek μπορούν επίσης να γίνονται αόρατα. Πρόκεται για τεχνολογίες- σήματα κατατεθέντα της επιστημονικής φαντασίας, που κάποτε φαίνονταν πολύ μακριά- ωστόσο, έρχονται όλο και πιο κοντά, αν είναι κριτήριο η δουλειά επιστημόνων του University of Central Florida, υπό τον καθηγητή Ντεμπάσις Τσάντα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του PhysOrg, η ομάδα ανέπτυξε μια τεχνική που επιτρέπει τη δημιουργία της πρώτης πλήρως έγχρωμης, εύκαμπτης και λεπτής οθόνης, εμπνεόμενη από τη φύση.
Οι κλασικές οθόνες, όπως αυτές στα κινητά, απαιτούν πηγή φωτός, φίλτρα και γυαλί. Αλλά τα ζώα όπως οι χαμαιλέοντες, τα χταπόδια και τα καλαμάρια γεννιούνται με λεπτές, εύκαμπτες «οθόνες» που μπορούν να αλλάζουν χρώμα και δεν χρειάζονται φως. Ο λόγος, φυσικά, για το δέρμα τους.
Όπως αναλύεται σε σχετική δημοσίευση στο Nature Communications, οι ερευνητές είναι σε θέση να αλλάζουν το χρώμα στην εξαιρετικά λεπτή, νανοδομημένη επιφάνεια, εφαρμόζοντας τάση. Η μέθοδος αυτή δεν χρειάζεται τη δική της πηγή φωτός, καθώς απλά αντικατοπτρίζει το φως που υπάρχει γύρω στο περιβάλλον.
Ένα λεπτό στρώμα υγρού κρυστάλλου είναι περασμένο σε μία μεταλλική νανοδομή που θυμίζει στον σχεδιασμό...αυγοθήκη, απορροφώντας κάποια μήκη κύματος και ανακλώντας κάποια άλλα. Τα χρώματα που ανακλώνται μπορούν να ελεγχθούν μέσω της τάσης που εφαρμόζεται στο στρώμα αυτό.
Η εν λόγω μέθοδος χαρακτηρίζεται ριζοσπαστική, καθώς βρίσκεται πολύ μπροστά από προηγούμενες έρευνες, οι οποίες μπορούσαν να παράγουν μόνο μια περιορισμένη γκάμα χρωμάτων. Επίσης, η οθόνη είναι εξαιρετικά λεπτή- πιο λεπτή ακόμα και από μια ανθρώπινη τρίχα, οπότε και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εύκαμπτα υλικά.
«Το καμουφλάζ, τα ρούχα, τα αξεσουάρ μόδας- όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν» λέει ο Τσάντα. «Γιατί να χρειάζομαι 50 πουκάμισα εάν μπορώ απλά να αλλάζω το χρώμα και το σχέδιο;».
naftemporiki.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια