Μαρσάρουν στα Τρίκαλα τα πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό


Την 1η Ιουλίου προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στα Τρίκαλα τα δοκιμαστικά δρομολόγια λεωφορείων χωρίς οδηγό, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος για την τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων.
Τα δύο πρώτα αυτόνομα λεωφορεία θα βρεθούν το πρωί της Τρίτης στην στάση τερματισμού και αφετηρίας που έχει δημιουργηθεί πίσω από το Τζαμί.

Στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας, από την Τετάρτη 1 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή 12 Ιουλίου, τα οχήματα θα καταγράφουν ό,τι θα βλέπουν στη διαδρομή για τεχνικούς λόγους.
Η πορεία των λεωφορείων, τα οποία κατασκεύασε η εταιρεία Robosoft, θα γνωστοποιείται εκ των προτέρων στους κατοίκους.
Μετά τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου τον Σεπτέμβριο, τα Τρίκαλα θα έχουν την παγκόσμια πρωτιά χρήσης λεωφορείων χωρίς οδηγό σε αστικό περιβάλλον.
Ο δήμος Τρικάλων είναι μία από τις πέντε ευρωπαϊκές πόλεις στην οποία θα δοκιμαστεί η τεχνολογία στο πλαίσιο του προγράμματος CityMobil2. Τα Τρίκαλα, τα οποία είχαν βραβευτεί το 2009 ως μια από τις πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου, διαγωνίστηκαν με άλλες 11 ευρωπαϊκές πόλεις και καταφέραν να προκριθούν.
Το τετραετές πρόγραμμα CityMobil2 (Cities demonstrating cybernetic mobility) ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012. Συνολικά συμμετέχουν 45 ευρωπαίοι εταίροι, ενώ από την Ελλάδα εκτός από την e- Trikala ΑΕ συμμετέχει και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι 12 εταίροι εκπροσωπούν ισάριθμες πόλεις/περιοχές (Τρίκαλα, Ρέτζιο Καλάμπρια, Λεόν, Σεν Σουλπίς, Σοφία Αντίπολις, Βάντα, Βρυξέλλες, Λα Ροσέλ, Σαν Σεμπαστιάν, CERN, Μιλάνο, Οριστάνο) ενώ άλλοι πέντε εκπροσωπούν τους κατασκευαστές αυτοματοποιημένων οχημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Yamaha, Robosoft, 2GetThere, Induct, Movemile.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια