Sponsor

ATHENS WEATHER

Η Γιάλτα και η "πόρτα" από τον Πούτιν στην Ελληνική κυβέρνηση


Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος
Ο πρόεδρος της Ρωσίας έκλεισε χθες την πόρτα οριστικά στην Ελληνική κυβέρνηση, αφού επί μήνες απαντούσε με έμμεσα αρνητικό τρόπο στις ελληνικές εκκλήσεις για βοήθεια.
Αλλά δεν είναι τόσο ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η βαθύτερη αιτία της άρνησης του Πούτιν να παρέμβει στην ελληνική κρίση είναι ότι γνωρίζει πολύ καλά και σέβεται τα όρια επιρροής των μεγάλων δυνάμεων, όπως αυτά χαράχθηκαν στην Γιάλτα στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Διότι και οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, σέβονται την Γιάλτα. Παρά τους εκατέρωθεν λεονταρισμούς, οι Αμερικανοί ΔΕΝ παρενέβησαν στρατιωτικά στην ουκρανική κρίση, ούτε κάν όταν η Ρωσία ενσωμάτωσε με μία απλή απόφαση της Δούμα την Κριμαία. Μάλιστα, ο Ομπάμα φρόντισε, από την αρχή της ουκρανικής κρίσης, να δηλώσει κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται επ’ουδενί να παρέμβουν στρατιωτικά στην Ουκρανία. Αυτή η διαβεβαίωση έδωσε το πράσινο φως στην Ρωσία να επαναφέρει με στρατιωτικά μέσα την Κριμαία στη ρωσσική επικράτεια. Μάλιστα, κορυφαίοι Αμερικανοί αναλυτές, όπως ο Μπρεζίνσκυ και ο Κίσσινγκερ, διατύπωσαν ανοικτά την πεποίθηση ότι η Ουκρανία βρίσκεται ιστορικά στην «αυλή» της Ρωσίας και η Δύση δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να επιχειρήσει να σύρει την αχανή αυτήν χώρα προς το μέρος της.
Ακριβώς όπως οι ΗΠΑ δεν ανακατεύονται σε χώρα που παραδοσιακά συνδέεται γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά με τη ρωσική σφαίρα επιρροής, έτσι και η Ρωσία δεν επιθυμεί να δείξει ότι διεισδύει στην Ελλάδα, χώρα που είναι μέλος, εδώ και δεκαετίες, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άλλωστε, σε προηγούμενη επίσκεψη Ελλήνων αξιωματούχων, δήλωσε σαφέστατα ότι «Η Ελλάδα είναι μέλος δυτικών συνασπισμών, είναι επιλογή της, το σεβόμαστε». Ο Πούτιν, ηγέτης ενός κράτους μεγάλου γεωπολιτικού διαμετρήματος, γνωρίζει ότι η ισορροπία μεταξύ των υπερδυνάμεων αποτελεί το θεμέλιο της διεθνούς τάξης πραγμάτων. Και έχει επίγνωση του γεγονότος ότι, αν ο ίδιος αρχίσει να αμφισβητεί τη δυτική σφαίρα επιρροής, τότε θα αρχίσει και η αμφισβήτηση της ρωσικής ζώνης γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Όπως, λοιπόν, ο Ομπάμα αρνήθηκε να αναμειχθεί στην Ουκρανία, έτσι και ο Πούτιν δεν πρόκειται να αναμειχθεί στην Ελλάδα, όπως προηγουμένως είχε αποφύγει να αναμειχθεί και στην Κύπρο, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής είχε μεταβεί στην Μόσχα για να αναζητήσει αρωγή.
Καλώς ή κακώς, η ελληνική κυβέρνηση αναζήτησε εναλλακτικές, γιατί ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Ο Κινέζος πρόεδρος είπε μία καλή κουβέντα στην Μέρκελ το 2012, όταν η έξοδος της Ελλάδας φαινόταν επικείμενη. Αλλά μέχρις εκεί. Οι Κινέζοι έχουν τεράστια συμφέροντα με την Γερμανία, την Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, για να τα διακυβεύσουν χάρις της Ελλάδας. Η Ρωσία ξεκαθάρισε τη θέση της.
Αυτά ίσως λειτουργήσουν θετικά, γιατί θα αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το μέλλον μας με τις δικιές μας δυνάμεις, χωρίς Σχέδια Μάρσαλ, Πακέτα Ντελόρ, κηδεμόνες και σωτήρες. Για όσους πιστεύουν στη δύναμη του Ελληνικού λαού, αυτό είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια