«Έξυπνο» σύστημα φώτων που «μιλάει» σε smartphones


Ένα νέο σύστημα φωτισμού LED, το οποίο μπορεί να επικοινωνεί με τα κινητά τηλέφωνα των πελατών, δίνοντάς τους πληροφορίες σχετικά με προσφορές και γενικότερα δεδομένα που μπορεί να τους ενδιαφέρουν, δοκιμάζεται σε σουπερμάρκετ της αλυσίδας Carrefour στη Λιλ της Γαλλίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η τεχνολογία σχεδιάστηκε από την Philips και μεταδίδει κωδικούς μέσω κυμάτων φωτός, που δεν γίνονται αντιληπτά από το μάτι, αλλά μπορεί να «πιάσει» μια κάμερα τηλεφώνου. Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση στους «φάρους» Bluetooth που εγκαθίστανται σε πολλά καταστήματα.
Ο πελάτης μπορεί να ψάξει και να εντοπίσει γρήγορα τις προσφορές που τον ενδιαφέρουν, ή να δει το σύνολο των προσφορών που είναι διαθέσιμες, ενώ, σύμφωνα με τη Philips, πρόκειται για ένα σύστημα το οποιο απαιτεί 50% λιγότερη ενέργεια από ό,τι τα παλιά φώτα τα οποία αντικατέστησε.
Η τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων μέσω φωτός δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της Philips, καθώς πολλοί είναι οι ερευνητές που εργάζονται πάνω σε συστήματα «li-fi», ικανά για μετάδοση δεδομένων σε μεγάλες ταχύτητες μέσω του φωτός, κάτι που θα αποτελούσε εναλλακτική στα ραδιοκύματα.

Το παρόν σύστημα της Philips έχει το βασικό πλεονέκτημα ότι είναι έτοιμο προς διάθεση στο εμπόριο, ακόμα και αν οι δυνατότητές του είναι πιο περιορισμένες σε σχέση με τα προαναφερθέντα li-fi συστήματα. Στην ουσία λειτουργεί κάνοντας την καθεμία από τις LED να εκπέμπει έναν κωδικό θέσης. Εάν ο χρήστης ανοίξει μια συμβατή εφαρμογή και «κοιτάξει» προς τα ψηλά με την κάμερα, τότε μπορεί να βρει τη θέση της προσφοράς που τον ενδιαφέρει. Λειτουργεί παρόμοια με συστήματα χαρτών GPS που χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, και είναι πιο ακριβές σε σχέση με αντίστοιχα συστήματα που βασίζονται σε τεχνολογία wi-fi, τα οποία έχουν ακρίβεια 3-5 μέτρων (το σύστημα της Philips έχει ακρίβεια ενός μέτρου). Ωστόσο πολλά καταστήματα επενδύουν σε ειδικούς «φάρους» bluetooth, που μπορούν να «δείξουν» σε εφαρμογές πόσο μακριά βρίσκεται ο χρήστης, αλλά όχι την ακριβή σε θέση. Ωστόσο, το πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι πιο φθηνά σε σχέση με την πλήρη αντικατάσταση ενός συστήματος φωτισμού.

naftemporiki.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια