Τέλος πανικού


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος
Αν και εν προκειμένω ισχύει απόλυτα το «ποτέ μη λες ποτέ», ένα νέο περιβάλλον φαίνεται να διαμορφώνεται πλέον από χθες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.
Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε πριν από ακριβώς 48 ώρες όπου όλα έμοιαζαν αγρίως συγκρουσιακά και μαύρα,
το τελευταίο 24ωρο κύλησε σε ένα πνεύμα επαναπροσέγγισης και σε μια λογική στην οποία πρυτανεύει η σύγκληση αντί της απόκλισης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι πληροφορίες που διαθέτουμε ως προς το πραγματικό περιεχόμενο των συμφωνηθέντων(;) που άλλαξαν το κλίμα δεν είναι ακόμα επαρκείς στο βαθμό που θα επιτρέψουν να αξιολογηθεί το πόσο ακριβώς και σε ποια σημεία δείχνει να έκανε πίσω η κάθε πλευρά. Και η πλήρης αυτή εικόνα δεν θα είναι ξεκάθαρη ούτε στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Το σίγουρο όμως είναι ότι το κλίμα άλλαξε κι αυτό δεν έχει γίνει μόνον από τη μία, αλλά και από τις δύο πλευρές. Οι χθεσινές απανωτές ανακοινώσεις των δανειστών αλλά και οι πολιτικές τοποθετήσεις αξιωματούχων των κρατών μελών της Ευρωζώνης δείχνουν ότι βήματα πίσω δεν θα γίνουν τελικά μόνον από τη μία πλευρά.
Το σίγουρο είναι ότι ο πανικός τελείωσε – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Ισως λοιπόν να κατάλαβαν πια όλες οι πλευρές ότι, τελικά, όλο αυτό το σκηνικό της όξυνσης δεν συμφέρει κανέναν και ότι η «βόμβα» δεν πρέπει να σκάσει στα χέρια κανενός...

ΤΟ ΒΗΜΑ 

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια