Εις το όνομα του πατρός


Γράφει ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου

Προβάλλεται ως «ιδιωτικού χαρακτήρα» η επίσκεψη του Μπιλάλ Ερντογάν στη Θράκη, αλλά μάλλον με ψηφοθηρική μοιάζει, καθώς ο εκ Τουρκίας επισκέπτης δεν είναι άλλος από τον υιό του προέδρου της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με τις εκλογές της 7ης Ιουνίου να απέχουν κάτι λίγο παραπάνω από έναν μήνα και τις δημοσκοπήσεις να επιμένουν σε πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να κληθεί να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να μετασχηματίσει τη μορφή του πολιτεύματος, αν τα δημοσκοπικά ευρήματα επιβεβαιωθούν στην κάλπη.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται μία συντριπτική νίκη του AKP για να μπορέσει να προωθήσει, μέσω της αναθεώρησης του τουρκικού συντάγματος, την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το AKP αναμένεται να εξασφαλίσει πολύ λιγότερες από τις 400 έδρες που έχει θέσει ως στόχο ο κ. Ερντογάν, καθώς οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να συμμερίζονται τη φιλοδοξία του για ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.
Το ΑΚΡ χρειάζεται τουλάχιστον 330 έδρες στο επόμενο κοινοβούλιο για να αναθεωρήσει το σύνταγμα και 367 έδρες για να το κάνει χωρίς να προσφύγει σε δημοψήφισμα, αλλά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του αναμένεται να μειωθούν από 1 ώς και 8 ποσοστιαίες μονάδες, αρκετά κάτω από το 49,8% των εκλογών του 2011.
Ο γιος του προέδρου της Τουρκίας, Μπιλάλ, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψή του «κοινωνικού περιεχομένου», συνοδευόμενος από τους παράνομους μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, επισκέφτηκε τις δύο πόλεις, ενώ απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό στη λεγόμενη «Ενωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», περνώντας το κατάλληλο μήνυμα προς όσους ψηφίζουν ή έχουν συγγενείς στη χώρα του...

naftemporiki.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια