Η χρήση τεχνολογιών αιχμής για τη διασφάλιση της υπεροχής σε όλα τα πεδία επιχειρήσεων αποτελεί βασικό δόγμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων- ωστόσο, η γενικότερη «έκρηξη» της υψηλής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα ευρέως διαθέσιμα.
Οπότε, αυτό που ήταν κάποτε πλεονέκτημα, ενδεχομένως να μετατρέπεται σε μειονέκτημα (ή, τουλάχιστον, αντίστοιχο πλεονέκτημα και για τον αντίπαλο).
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση τη DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου, όσο αποτελεσματικά και να είναι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα του σήμερα, συχνά είναι πολύ ακριβά για να είναι διαθέσιμα στις απατιούμενες ποσότητες, ενώ κάποιες φορές η ανάπτυξή τους διαρκεί πολύ, έτσι ώστε όταν τίθενται σε ενεργό υπηρεσία να είναι ήδη παρωχημένα.
Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων όσον αφορά στα εναέρια μέσα η DARPA εκκίνησε το πρόγραμμα SoSITE (System of Systems Integration Technology and Experimentation).
Το SoSITE έχει σκοπό την ανάπτυξη και επίδειξη concepts για τη διατήρηση αεροπορικής υπεροχής μέσω πρωτοποριακών αρχιτεκτονικών SoS- δηλαδή συνδυασμούς αεροσκαφών, όπλων, αισθητήρων και συστημάτων αποστολής- που διανέμουν/ διαμοιράζουν τις δυνατότητες εναέριας μάχης σε ένα μεγάλο εύρος συμβατών, επανδρωμένων και μη, μέσων.
Ο σκοπός, όπως επισημαίνεται, είναι η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και συστημάτων σε υπάρχοντα συστήματα ταχύτερα και με μικρότερο κόστος από ό,τι μπορούν να αναπτυχθούν αντίμετρα από τους πιθανούς αντιπάλους (φρασεολογία η οποία εμμέσως φαίνεται να παραπέμπει στην ανερχόμενη αεροπορική ισχύ της Κίνας, η οποία αναβαθμίζει ταχύτατα τις δυνατότητές της τόσο στον αεροπορικό, όσο και στους υπόλοιπους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων).
Το SoSITE επικεντρώνεται στην ανάπτυξη concepts και αρχιτεκτονικών για «διανεμημένο αεροπορικό πόλεμο» (distributed air warfare) καθώς και τα τεχνικά μέσα που καθιστούν κάτι τέτοιο δυνατόν.
Το πρόγραμμα σκοπεύει να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες δυνατότητες των εναέριων μέσων για τη μείωση του κόστους και της απαιτούμενης χρονικής διάρκειας για νέα συστήματα μέσω της χρήσης αρχιτεκτονικής ανοικτών συστημάτων, δηλαδή της δημιουργίας κοινών στάνταρ και εργαλείων για την ανάπτυξη αρθρωτών τμημάτων και πλατφορμών που μπορούν εύκολα να αλλάζουν και να αναβαθμίζονται.
Το SoSITE θα εκμεταλλεύεται την πρόοδο στη σμίκρυνση και την αύξηση των επιδόσεων των ηλεκτρονικών, τους νέους αλγορίθμους, την τεχνολογία λογισμικού και προηγμένων υλικών για την ανάπτυξη καινοτόμων μη επανδρωμένων πλατφορμών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργάζονται με την DARPA η Boeing, η General Dynamics, η Lockheed Martin και η Northrop Grumman, καθώς και άλλες εταιρείες, όπως η Apogee Systems, η ΒΑΕ Systems και η Rockwell Collins
naftemporiki.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια