Το διάσημο «tricorder» του Star Trek- το πολυεργαλείο ανάλυσης που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του πληρώματος- χρησιμοποιείται ως παράδειγμα από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ οι οποίοι ανέπτυξαν έναν τρόπο μετατροπής smartphone σε εργαλεία παρεμφερών δυνατοτήτων.
Ειδικότερα, οι Ισραηλινοί ερευνητές (ο καθηγητής Ντέιβιντ Μέντλοβιτς και ο διδακτορικός φοιτητής Αριέλ Ραζ) συνδύασαν ένα οπτικό κομμάτι με λογισμικό επεξεργασίας εικόνας, προκειμένου να μετατρέψουν ένα smartphone σε υπερφασματικό αισθητήρα, ικανό να διαπιστώσει τα χημικά συστατικά ενός αντικειμένου εξ αποστάσεως.
«Μια μεγάλη λίστα διαφορετικών πεδίων θα επωφεληθούν από αυτή τη νέα τεχνολογία» εκτιμά ο Μέντλοβιτς. «Προβλέπουμε ότι το υπερφασματικό imaging θα παίξει σημαντικό ρόλο στις καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές, την αυτοκινητοβιομηχανία, τη βιοτεχνολογία και την εθνική ασφάλεια».
Οι δύο ερευνητές, σε συνεργασία με ομάδα της Unispectral Technologies, κατοχύρωσαν ευρεσιτεχνία ενός οπτικού εξαρτήματος βασιζόμενο στην υπάρχουσα τεχνολογία MEMS (microelectromechanical), που ενδείκνυται για μαζική παραγωγή και είναι συμβατό με στάνταρ σχέδια καμερών για smartphones. Ο συνδυασμός αυτού του οπτικού στοιχείου και του λογισμικού πηγαίνουν πέρα από τις κάμερες των smartphones, προσφέροντας ανώτερες επιδόσεις imaging και δυνατότητες υπερφασματικής απεικόνισης.
«Το οπτικό στοιχείο λειτουργεί ως ρυθμιζόμενο φίλτρο και το λογισμικό θα το υποστηρίζει, εξάγοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες από την εικόνα» ανέφερε ο Μέντλοβιτς, υπογραμμίζοντας ότι η απεικόνιση λειτουργεί τόσο με βίντεο όσο και με στατικές φωτογραφίες.
Κάθε υλικό αντικείμενο έχει μια υπερφασματική «υπογραφή», το δικό του ξεχωριστό χημικό «αποτύπωμα». Από τη στιγμή που η κάμερα τραβήξει μια εικόνα, τα δεδομένα θα αναλύονται περαιτέρω για την εξαγωγή του υπερφασματικού περιεχομένου σε κάθε σημείο της εικόνας. «Είμαστε κοντά στην παραγωγή ενός πρωτοτύπου, το οποίο είναι να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο. Παρουσιάσαμε το σύστημα επίδειξης στη MWC Barcelona και λάβαμε εξαιρετικό feedback».
Η Unispectral συνεργάζεται με άλλες εταιρείες για την ανάλυση δεδομένων από τις εικόνες των καμερών της. Πιθανές εφαρμογές του αισθητήρα περιλαμβάνουν παρακολούθηση υγείας εξ αποστάσεως, βιομηχανικό έλεγχο ποιότητας, αγροτικές εφαρμογές κ.α, ενώ ενδείκνυται και η χρήση σε wearable συσκευές..
naftemporiki.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια