Sponsor

ATHENS WEATHER

Ολοένα και περισσότερο η διαπραγμάτευση μοιάζει με σκληρή παρτίδα πόκερ…


Για προφανείς λόγους διαπραγματευτικής τακτικής, διαπιστώνοντας ότι η «νευρική κρίση» δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» της Αθήνας, ή εναλλακτικά, βλέποντας ότι όλοι στο εξωτερικό «ποντάρουν» στο ελληνικό αδιέξοδο τις κρίσιμες ημερομηνίες, η ελληνική πλευρά αποφασίζει κατά πληροφορίες, να μη ζητήσει έκτακτο Eurogroup, στέλνοντας μήνυμα «εσείς έχετε λόγους να φοβάστε περισσότερο τη χρεοκοπία από εμάς» ή ότι η ελληνική πλευρά έχει βρει κάποια άλλη λύση…

Η στάση αυτή, εάν το σκεπτικό αυτό ισχύει, θυμίζει την σχετικά πρόσφατη ρήση του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι προς τις ΗΠΑ, «εσείς θέλετε περισσότερο από εμένα να δώσετε τη στρατιωτική βοήθεια», υπονοώντας ότι οι γεωπολιτικοί αντίπαλοι καραδοκούν να καλύψουν το κενό που θα άφηνε η Ουάσιγκτον, όπως και έγινε, με τη σύσφιξη των σχέσεων Μόσχας-Καΐρου. Το ερώτημα είναι εάν στην ελληνική περίπτωση συντρέχουν οι ίδιες – ή κάποιες άλλες – προϋποθέσεις, ώστε να αποδειχθεί η στρατηγική επιτυχής.
Η αλλαγή στάσης με την «ντρίμπλα» στο έκτακτο Eurogroup και την αναμονή της προγραμματισμένης συνεδρίασης στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, έγινε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου.
Ταυτόχρονα όμως, κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν, ότι το προσεχές διάστημα θα αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για την άρση κάποιων αδιεξόδων, αφού πλέον το θετικό είναι πως είναι ξεκάθαρα τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Στο διαφοροποιημένο κλίμα, πάντα σε σχέση με την «παράκρουση» της υπόλοιπης ημέρας με τον καταιγισμό αρνητικών για την Ελλάδα δημοσιευμάτων σε σημαντικά μέσα ενημέρωσης διεθνώς, συνέβαλε και νέο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο επικαλούμενο «ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών», με όλες τις υποψίες να πέφτουν στο γερμανικό, πληροφορεί για την αποστολή βελτιωμένης λίστας από ελληνικής πλευράς. Ψήγματα «στρατηγικής κατευνασμού» έναντι της Αθήνας;
Βέβαια, σύμφωνα με τις δηλώσεις της πηγής που επικαλείται το περιοδικό, μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση παραμένει η «μη ρεαλιστική» εκτίμηση της ελληνικής πλευράς στο σκέλος που αφορά τα εκτιμώμενα έσοδα, ωστόσο όμως προστίθεται: «…τουλάχιστον τώρα υπάρχουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και χρονοδιαγράμματα. Υπάρχει πρόοδος αν και ακόμα υπάρχει δρόμος να διανύσουμε»

mignatiou.com

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια