Sponsor

ATHENS WEATHER

Αποκαλύψεις - σοκ για Αμφίπολη


Πως το 2009 ξοδεύτηκαν 1.200.000 € από τα μυστικά κονδύλια του υπ. Πολιτισμού για να χρηματοδοτηθεί «περίεργη» επιχείρηση


Τι σχέση έχουν μεταξύ τους ο Αντώνης Σαμαράς, ο Χρύσανθος Λαζαρίδη, τα μυστικά κονδύλια, αλλά και Ουκρανοί μαφιόζοι; Θεωρητικά, καμία! Ελα, όμως, που η κυβέρνηση Σαμαρά παραλίγο να «αγοράσει» αρχαία αντικείμενα που -υποτίθεται- προέρχονταν από τον «τάφο της Ολυμπιάδας», της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Ειδικότερα, το 2009, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν στην ΕΥΠ πληροφορίες ότι Ουκρανοί μαφιόζοι πωλούσαν περί τις 30 ελληνικές αρχαιότητες. Η ΕΥΠ ενημέρωσε αμέσως τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., το υπουργείο Πολιτισμού και τον τότε αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Την υπόθεση ανέλαβε να χειριστεί ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σε συνεργασία με την αρχαιολόγο «Κατερίνα» (ψεύτικο όνομα), η οποία ήταν τότε διορισμένη στο γραφείο του υπουργού.
Ετσι, όταν το 2011 αναθερμάνθηκε η υπόθεση της Αμφίπολης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αποστολή στο Κίεβο και να υπάρξει επαφή με τους αρχαιοκάπηλους. Μάλιστα, αντί στην περιοχή να πάνε εκπαιδευμένοι πράκτορες, αποφασίστηκε να εμφανιστεί ως υποψήφια αγοράστρια, η αρχαιολόγος «Κατερίνα». Η ίδια, λοιπόν, έφερε στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, δύο φωτογραφίες, για να ξεκινήσει το κυνήγι του... χαμένου τάφου. Οι Αρχές, δηλαδή, εκτίμησαν ότι έπρεπε να βρεθεί ο τάφος, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση των αρχαιοτήτων.
Κάτι τέτοιο φυσικά ουδέποτε έγινε, την ώρα που η ΕΥΠ (σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα) είχε βγάλει ήδη από ταμεία της 1.200.000 ευρώ (από τα μυστικά κονδύλια) για να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση, με έρευνες και την «Κατερίνα» να πραγματοποιεί μυστικά ταξίδια στο εξωτερικό για τη συλλογή στοιχείων.
Τελικά, τον Ιανουάριο του 2013 έγινε σύσκεψη στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, της Λίνας Μενδώνη, του κ. Λαζαρίδη και της «Κατερίνας». Στη σύσκεψη είχε κληθεί και επιφανής αρχαιολόγος με ειδίκευση στις αρχαιότητες της Μακεδονίας, η οποία πρώτη φορά είδε τις φωτογραφίες του υποτιθέμενου θησαυρού, που είχαν γίνει 382 με τη συμβολή της «Ηρας», Αθηναίας αρχαιοπώλη. Η σύσκεψη κατέληξε σε φιάσκο, καθώς η αρχαιολόγος χαρακτήρισε τον θησαυρό «ετερόκλητο σύνολο, που δεν προέρχεται από την Ελλάδα», ενώ αμφισβήτησε την αυθεντικότητα των αρχαιοτήτων. Χάος...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια