Τι αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα τη Μεγάλη Τέταρτη.
Ερώτημα αν θα γίνει τελικά κουβέντα για ένα άμεσο δάνειο
Στη Μόσχα θα βρίσκεται τη Μεγάλη Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, όμως θα έχει το μυαλό του στις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάζει το Euro Working Group. Αλλά και η Δύση (Βρυξέλλες - Βερολίνο και Ουάσινγκτον) θα έχει στραμμένη την προσοχή της στα όσα θα γίνουν στη Μόσχα, με τον φόβο μιας πιθανής ελληνορωσικής «συμμαχίας» να είναι έντονος.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι ο πρωθυπουργός να μπει στο αεροπλάνο για το ταξίδι του στη ρωσική πρωτεύουσα (προκειμένου να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν) τα δημοσιεύματα και οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά εντείνονται (και αναμένεται να κορυφωθεί αυτή η προσπάθεια εντός των επόμενων ημερών), καθώς εταίροι και σύμμαχοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την προσέγγιση Αθήνας - Μόσχας.
Κι αυτό επειδή ορισμένοι θεωρούν «μονοπώλιο» τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μια προσέγγιση Αθήνας - Μόσχας ενδέχεται να διαταράξει το μέτωπο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην κυβέρνηση Πούτιν με αφορμή τους χειρισμούς της στο ουκρανικό ζήτημα.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη φέρεται αποφασισμένος να παίξει το κρυφό χαρτί του, που δεν είναι άλλο από τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτός είναι και ο λόγος που ο Μπαράκ Ομπάμα στήριξε την Ελλάδα στις επικοινωνίες που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ, αφού διέβλεψε τον κίνδυνο να ενταχθεί η Ελλάδα στη ρωσική σφαίρα επιρροής (κάτι που θα αποδυνάμωνε την ισχύ του ΝΑΤΟ στην περιοχή).
Οι σχέσεις
Στο τραπέζι των συζητήσεων στο Κρεμλίνο ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να ανοίξει την «μπαμπούσκα» των σχέσεων με τη Ρωσία και να βγάλει όλα τα «κουκλάκια» των ελληνορωσικών σχέσεων ώστε να γυρίσει με «δώρα» στην Αθήνα.
Οπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει, σκοπεύει να επενδύσει στην άνοιξη των σχέσεων με τη Ρωσία, που, όπως ανέφερε, το τελευταίο διάστημα έμοιαζαν περίπου με τον χειμώνα της Σιβηρίας. Στην ατζέντα των συνομιλιών που έχουν προετοιμαστεί μεθοδικά θα υπάρχει και μια σειρά από συμφωνίες που θα αφορούν την ενέργεια (καλύτερες τιμές στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο), τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη γεωργία, το εμπόριο, τις επενδύσεις και κυρίως την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα θα εξεταστούν η συμμετοχή των ρωσικών εταιριών στην έρευνα και στην εξόρυξη πετρελαίου στην Ελλάδα και η είσοδος των ρωσικών «γιγάντων» στις υποδομές της χώρας. Η Μόσχα ενδιαφέρεται πρωτίστως για τον ΟΛΘ και για τους σιδηροδρόμους, καθώς επί της ουσίας θα επιτύχει την ποθητή έξοδό της στα «ζεστά» νερά του Αιγαίου.
Το μέγα ερώτημα, πάντως, είναι αν θα υπάρξει συζήτηση ή και συμφωνία για ένα άμεσο δάνειο. Αν η Ευρώπη αποφασίσει να «τραβήξει το χαλί» από την Ελλάδα, τότε η Μόσχα και οι BRICS θα φαντάζουν ως η μόνη λύση για τη χώρα μας. Ομως το θέμα αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο Euro Working Group. Οι όποιες σχετικές συζητήσεις πάντως είναι απίθανο να δημοσιοποιηθούν αφού θα προκαλέσουν ντόμινο αντιδράσεων.
Η επιλογή Κοτζιά
Πάντως, η επιλογή του Νίκου Κοτζιά ως επικεφαλής του ΥΠΕΞ βοηθά προς μια τέτοια στροφή, αφού ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου είχε δημιουργήσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την παγκόσμια οικονομική ένωση των BRICS, όπου η Ρωσία έχει ηγετικό ρόλο.
Παράλληλα θα γίνει και ο σχεδιασμός του αμοιβαίου αφιερωματικού έτους 2016 Ελλάδας – Ρωσίας. Ερωτηματικό παραμένει εάν θα ανακοινωθεί το «δώρο» που περιμένει η Αθήνα και αφορά τη χαλάρωση του εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα από τη Μόσχα, καθώς υπάρχουν και εισηγήσεις να συμφωνηθεί, αλλά να μην ανακοινωθεί πριν κλειδώσει η συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές μας. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, έθεσε το θέμα στις συνομιλίες που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε σημαντικά την Ελλάδα να ενισχύσει την οικονομία της, που δοκιμάζεται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ενωσης.
Εφημερίδα Δημοκρατία
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια