Εκεί όπου... Σκουριάζει και ο χρυσός


Γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη

Τι είναι τα μέταλλα; Χημικά στοιχεία που εμφανίζουν ορισμένες κοινές ιδιότητες, όπως η λάμψη, η υψηλή ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητα, η δυνατότητα σχηματισμού ελασμάτων (ελατά) και συρμάτων (όλκιμα).

Τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, έχουν μεγάλη πυκνότητα και είναι σκληρά και ανθεκτικά. Σκληρή και εξαιρετικά ανθεκτική αποδεικνύεται η αντιπαράθεση για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική. Η εξόρυξη ενός ευγενούς μετάλλου, του χρυσού, βγάζει στην επιφάνεια σκοτεινή ύλη. Σκουριά. Γιατί;
Οχι διότι διοργανώνονται παράλληλες συγκεντρώσεις υπέρ και κατά. Φυσιολογικό και πολύτιμο μέταλλο της δημοκρατίας οι διαφορετικές απόψεις.
Ούτε γιατί οι αντιφάσεις και τα παράδοξα βγάζουν μάτι ή τα κόμματα σκοντάφτουν σε ιδεολογικά προσκόμματα, όταν δεν μετρούν με το υποδεκάμετρο το «κόστος» ή τις «αντιδράσεις», αλλά διότι επιμένουμε στην τεθλασμένη, όταν η ευθεία είναι συντομωτέρα κάθε άλλης γραμμής.
Τι κάνει μια σοβαρή Πολιτεία; Αξιολογεί τις επενδυτικές προτάσεις, εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σταθμίζει οφέλη και απώλειες (ελλείψει ιδεώδους επένδυσης) κι αναλόγως πράττει.
Ελέγχει το έργο, ενημερώνεται για τις διαδικασίες και τις φάσεις υλοποίησης, γίνεται τσιμπούρι στον γιακά των επενδυτών, ώστε να εφαρμόζονται οι περιβαλλοντικοί και άλλοι όροι.
Υπό άλλες συνθήκες, ο μηρυκασμός των ευνόητων προκαλεί τον γέλωτα και την περιφρόνηση. Ποιος, στην ευχή, απορρίπτει την πρόνοια για το περιβάλλον, ποιος δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην εργασία, ποιος δεν πνίγεται από την αδιαφάνεια, πότε πνίγηκε ο σπόρος της απαίτησης για νέο αναπτυξιακό πρότυπο, για δικαιοσύνη και εμπιστοσύνη;
Υπό άλλες συνθήκες, όμως, δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί» εργαζόμενοι, «καλοί» και «κακοί» κάτοικοι, αλλά πολίτες με διαφορετικές αντιλήψεις για τον τόπο τους και τη ζωή τους.
Υπό άλλες συνθήκες, είναι προτιμητέα τα κράματα από τα δράματα. Εκεί που καταλήγουν όλα είναι στην κουλτούρα της αντιπαράθεσης και στην απαραίτητη γνώση του αντικειμένου στο οποίο αντιπαρατίθεσαι.

naftemporiki.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια