Οι Aγορές ψηφίζουν Ελλάδα


Γράφει ο Κώστας Χαρδαβέλλας
Οι Αγορές πάντα ξέρουν πριν από εμάς τις εξελίξεις. Οι Αγορές πάντα προεξοφλούν τα θετικά ή τα αρνητικά γεγονότα που έρχονται στις οικονομικές σχέσεις των κρατών.
Οι Αγορές πάντα εξαργυρώνουν πρώτες το καλό ή το κακό οικονομικό σενάριο, αφήνοντας τα ψίχουλα για όλους τους άλλους που είναι εκτός του συστήματος των Αγορών.

Με λίγα λόγια οι μεγάλες, κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, οι παγκόσμιοι επενδυτικοί όμιλοι, οι οίκοι αξιολόγησης και οι μεγάλες εταιρείες οικονομικών μελετών, πάντα και πρώτες ξέρουν τι έρχεται και κινούνται ανάλογα.
Αυτή τη φορά οι Αγορές «μύρισαν» συμφωνία Ελλάδας – εταίρων και προσωρινές έστω διευθετήσεις της κρίσης ανάμεσα στα δύο μέρη.
Μετά τη συνάντηση Μέρκελ- Τσίπρα στο Βερολίνο και παρά το τραυματικό για την Ελλάδα Eurogroup την επόμενη ημέρα στη Ρίγα, το ελληνικό χρηματιστήριο ανεβαίνει καθημερινά (γεγονός που σημαίνει αγορά ελληνικών μετοχών από ξένους ομίλους) ενώ η απόδοση των spreads για την Ελλάδα έπεσε εντυπωσιακά χθες (από 13,1% στο 11,10%) και το ευρώ (χτυπημένο καίρια από τη μέχρι σήμερα ασυμφωνία Ελλάδας – εταίρων) ανεβαίνει καθημερινά στη σχέση του με το δολάριο.
Το τελευταίο σημερινό γεγονός που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα στις Αγορές είναι η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει κατά 1,4 δισεκ. ευρώ το όριο χορηγήσεων στην Τράπεζα της Ελλάδας μέσω ELA.
Τώρα το «μαξιλαράκι» ασφαλείας για την Τράπεζα της Ελλάδας την επόμενη εβδομάδα θα είναι 3 δισεκ. και τα χρήματα που έχει πάρει συνολικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχουν φτάσει τα τρία τελευταία χρόνια τα 76,9 δισεκ.
Τα πράγματα είναι καλά; Ίσως η πιο σωστή ερώτηση είναι «τα πράγματα είναι ελπιδοφόρα;» και πράγματι η ελπίδα επιστρέφει στην Ελλάδα. Μαζί με τα μαγιάτικα στεφάνια της Παρασκευής θα ζήσουμε την πρώτη πραγματικά ανοιξιάτικη Πρωτομαγιά μετά από πέντε χρόνια Πρωτομαγιές μέσα στο γκρίζο και το χωρίς ελπίδα αύριο.

newsbomb.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια