Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του μαστού


Οι γυναίκες που έχουν θηλάσει τα παιδιά τους, εκδηλώνουν λιγότερο επιθετικές μορφές καρκίνου του μαστού, ενώ επίσης έχουν μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ο μητρικός θηλασμός έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου, ιδίως αν έχει διάρκεια άνω των έξι μηνών.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Kaiser Permanente, με επικεφαλής την Δρ Μέριλιν Κουάν, μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.636 γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Όσες είχαν θηλάσει τα παιδιά τους, εμφάνιζαν κατά μέσο όρο 30% μειωμένο κίνδυνο να επανεμφανίσουν καρκίνο μετά την αρχική θεραπεία. Επιπλέον, οι ίδιες γυναίκες είχαν 28% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο.

Η προστατευτική δράση του θηλασμού ήταν μεγαλύτερη για συγκεκριμένα γενετικά προφίλ καρκινικών όγκων, μεταξύ των οποίων οι καρκίνοι με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων.

Οι όγκοι αυτοί είναι λιγότερο επιθετικοί, σπάνια δίνουν μεταστάσεις, αντιδρούν καλύτερα στην χημειοθεραπεία και γενικά έχουν καλύτερη πρόγνωση.

Ο θηλασμός φαίνεται να συνιστά ένα πρόσθετο παράγοντα καλής πρόγνωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου του μαστού.

Αν και δεν είναι σαφές προς το παρόν γιατί οι γυναίκες που έχουν θηλάσει τα παιδιά τους, εκδηλώνουν λιγότερο επιθετικές μορφές καρκίνου του μαστού, οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο θηλασμός καθιστά τα κύτταρα του μαστού λιγότερο ευάλωτα στους καρκινογόνους παράγοντες, διευκολύνοντας την απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό. Επιπλέον, επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων.

Πάντως, προηγούμενες έρευνες έχουν κατ' επανάληψη αναδείξει τα οφέλη του θηλασμού για τα παιδιά και τώρα η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν οφέλη και για την ίδια την μητέρα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια