Sponsor

ATHENS WEATHER

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κοινή στρατιωτική επέμβαση Τουρκίας – Σ. Αραβίας στην Συρία για την ανατροπή του Άσαντ


Σε κοινή επέμβαση Τουρκίας-Σ.Αραβίας, κατά του Σύρου προέδρου Μ.Άσαντ "σπρώχνουν" οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την γεωπόλιτική κατάσταση στη Μ.Ανατολή, και να "απελευθερώσουν" το δρόο για το καταριανό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Huffington Post, που επικαλείται απόρρητες "πηγές" και τα οποία έχουν πάρει μεγάλη έκταση στον τουρκικό τύπο, ετοιμάζεται με την στήριξη των ΗΠΑ κοινή συνδυασμένη στρατιωτική επέμβαση Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας στην Συρία, για την ανατροπή του προέδρου Μ.Άσαντ το οποίο επέζησε μέχρι σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια αιματηρού εμφυλίου πολέμου. 
Η συνδυασμένη δράση των δυο αυτών χωρών, θα γίνει με χερσαία επίθεση της Τουρκίας συνδυαζόμενη με αεροπορικές επιθέσεις της Σαουδικής πολεμικής αεροπορίας. Για την επίτευξη της συνεργασίας των δυο χωρών στο κοινό αυτό σχέδιο επεμβάσεως, μεσολάβησε το Κατάρ που θεωρείται σαν ο μεγαλύτερος εχθρός του προέδρου Άσαντ και ο μεγαλύτερος φίλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το Κατάρ θέλει την πτώση Μ.Άσαντ για να μπορεί να περάσει αγωγό φυσικού αερίου από τη Συρία και να εξοβελίσει το ρωσικό αέριο από την Ευρώπη με τις ευχές των ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε το ISIL από Αμερικανούς,Καταριανούς,Τουρκους και Σαουδάραβες. Δεν περίμεναν όμως ότι ο πρόεδρος Μ.Άσαντ θα αποδεικνύονταν τόσο ανθεκτικός, και τώρα βλέποντας τον ρωσικό South Stream προ των πυλών βιάζονται να ανατρέψουν τάχιστα τον πρόεδρο Άσαντ.
Η συνέχιση της παρουσίας του ISIL εκθέτει τους Αμερικανούς και τώρα βιάζονται για μια ουσιαστική επέμβαση που όμως δεν πρέπει να τους εμπλέκει άμεσα για να μην έρεθι σε σύγκρουση με την Ρωσία, αλλά και την Κίνα, που στηρίζει τις επιλογές της Μόσχας και δεν επιθυμεί την περαιτέρω ισχυροποίηση των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή.
Όπως θα είναι επόμενο μια τέτοια επιχείρηση θα βάλει «μπουρλότο» σε όλη την Μέση Ανατολή. Κατά πρώτο το Ιράν δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια καθώς υπάρχει και στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Συρίας και Ιράν σε περίπτωση που η Συρία δεχτεί οργανωμένη εξωτερική στρατιωτική εισβολή.
Ήδη τα σύνορα Τουρκίας Ιράν βρίσκονται σε αναταραχή μετά την πρόσφατη αιματηρή επίθεση Κούρδων στην περιοχή του Αγρί και τις κατηγορίες της Τουρκίας ότι πίσω από την επίθεση αυτή κρύβεται το Ιράν. 
Στο Ιράκ παράλληλα θα αναζωπυρωθεί η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Σιϊτών που είναι η πλειοψηφία και υποστηρίζουν το Ιράν και τον Άσαντ και των Σουνιτών που κατευθύνονται από την Σαουδική Αραβία ενώ η λιβανέζικη Χετζμπολάχ θα ξεσηκωθεί για να στηρίξει τον Άσαντ όπως το έχει ήδη κάνει στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, απειλώντας ακόμα και με επιθέσεις στο ίδιο το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Τουρκίας. 
Εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι Αλεβίτες της Τουρκίας που έχουν ταχτεί ανοιχτά υπέρ του Αλαουϊτη Μ.Άσαντ και υπολογίζονται στα δεκαπέντε εκατομμύρια. Ερώτημα παραμένει τι στάση θα κρατήσει η Αίγυπτος, η οποία μέχρι τώρα προσπαθεί να παίξει ηγεμονικό και μεσολαβητικό ρόλο στην Μέση Ανατολή αλλά είναι δεδηλωμένη εχθρός της Τουρκίας και του Ερντογάν, για τον οποίο τρέφει απέχθεια.
Το ερώτημα είναι αν οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε αυτό το τρελό σχέδιο ή απλά πρόκειται για εκφοβιστικές "φανφάρες" άλλωστε οι Αμερικανοί έχουν αποδειχθεί "μάστορες" στην προπαγάνδα και στην παραπληροφόρηση. Παρ'όλα αυτά στο βαθύ αμερικανικό κράτος κρύβονται πολλοί παλαβοί χαμηλής διανοητικής στάθμης, σαν τον άλλοτε χρηματοδοτούμενο Πολωνό πράκτορά τους Λεχ Βαλέσα που είπε το αμίμητο προ ημερών "να φοβίσουμε τους Ρώσους με τα πυρηνικά μας, είναι καλύτερα από τα δικά του"!.
Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.
Ανεξάρτητα πάντως των πιθανών εξελίξεων, αντιλαμβάνεται κάνεις ότι η ανακοίνωση της υπογραφής του αγωγού μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου μέσα στην εβδομάδα από τον Π.Λαφαζάνη πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενον.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια