Sponsor

ATHENS WEATHER

Ρωσικός διαστημικός σταθμός έως το 2023


Οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έρχονται πριν τη λήξη του προγράμματος του ΔΔΣ


Η Ρωσία σχεδιάζει να έχει θέσει σε τροχιά δικό της διαστημικό σταθμό έως το 2023, πριν ακόμα τερματιστεί το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μέχρι το 2023 σχεδιάζουμε να έχουμε θέσει σε τροχιά το δικό μας, εθνικό διαστημικό σταθμό» είπε ο Πούτιν στη διάρκεια καθιερωμένης τηλεοπτικής εμφάνισης κατά την οποία απάντησε σε ερωτήσεις πολιτών.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν πρόσφατα να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) τουλάχιστον μέχρι το 2024. Η συνεργασία των δύο χωρών σε άλλα διαστημικά προγράμματα είναι ωστόσο αμφίβολη εξαιτίας της έντασης που προκάλεσε ανάμεσά τους η κρίση της Ουκρανίας.

Νέος σταθμός για παρακολούθηση των ρωσικών εδαφών


Η εξήγηση που έδωσε ο Πούτιν για το νέο σχέδιο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι ότι η Ρωσία χρειάζεται έναν νέο σταθμό για να παρακολουθεί καλύτερα τα εδάφη της.

«Χρησιμοποιούμε ενεργά τον ISS για την επιστήμη και την οικονομία, από εκεί όμως είναι ορατό μόνο το 5% της ρωσικής επικράτειας» είπε ο πρόεδρος. «Από έναν εθνικό σταθμό, θα μπορούσαμε να δούμε όλη την έκταση της τεράστιας χώρας μας».

«Είναι αυτονόητο ότι θα ολοκληρώσουμε αυτό το έργο και, χωρίς αμφιβολία, θα το έχουμε υπό τον έλεγχό μας» συμπλήρωσε.

Παραμένει ωστόσο ασαφές πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο, δεδομένου ότι η Ρωσία αναμένεται να περάσει σε ύφεση το 2015, και η οικονομική της κατάσταση επηρεάζεται από τις κυρώσεις των Δυτικών χωρών για την ανάμειξη της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Οι δηλώσεις Πούτιν, εξάλλου, δεν βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες ανακοινώσεις για το θέμα. Νωρίτερα φέτος, η Μόσχα είχε γνωστοποιήσει σχέδιο για την κατασκευή δικού της σταθμού που θα βασιζόταν σε υπομονάδες τoυ ISS μετά τον παροπλισμό του. Τον Μάρτιο, η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos είχε δηλώσει ότι θα συνεργαζόταν με τη NASA στην ανάπτυξη νέου, κοινού διαστημικού σταθμού. Η NASA, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο.

Διαστημικών σταθμών συνέχεια...

Σχέδια για δικό της διαστημικό σταθμό έως το 2023 έχει παρουσιάσει και η Κίνα.

Ο σοβιετικός και αργότερα ρωσικός σταθμός MIR καταστράφηκε ελεγχόμενα το 2001 έπειτα από 15 χρόνια λειτουργίας.

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Πούτιν συνδέθηκε επίσης με εργαζόμενους του νέου κοσμοδρομίου που κατασκευάζεται στο Βοστότσνι, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Ο νέο κοσμοδρόμιο θα περιόριζε την εξάρτηση της Ρωσίας από το κοσμοδρόμιο που νοικιάζει στο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν.

Ωστόσο το πρόγραμμα του Βοστότσνι έχει καθυστερήσει και τείνει να εξελιχθεί σε σκάνδαλο, καθώς οι εργολάβοι ερευνώνται για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

TO BHMA science

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια