Πώς αποσύρθηκε η τουρκική Notam


Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος
Είναι παράδοξο ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχαν αφήσει αναξιοποίητη την συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την αξιοποίησε μία κυβέρνηση της Αριστεράς!
Πράγματι, η παράνομη τουρκική Οδηγία προς Αεροναυτιλλομένους, που μετέβαλλε μεγάλο μέρος του Αιγαίου σε τουρκικό πεδίο βολής (!), αποσύρθηκε χάρις σε συντονισμένες ενέργειες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Αυτήν την φορά, μετά την σθεναρή και τεχνικά άρτια ελληνική προσφυγή, το ΝΑΤΟ παρενέβη όχι ως ουδέτερος Πόντιος Πιλάτος αλλά υποχρεώνοντας την Τουρκία να ακυρώσει την απαράδεκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη «πρωτοβουλία» της.
Κάτι που αποδεικνύει ότι, το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μέλος της νατοϊκής συμμαχίας, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο. Εάν φυσικά εμφανισθούμε αποφασισμένοι, σοβαροί και με τεχνικά επιχειρήματα (διότι τα συναισθηματικά δεν συγκινούν κανέναν).
Η Ελλάδα μετέχει στο ΝΑΤΟ από το 1952. Αφού πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υποβαλλόμενη σε τεράστιες θυσίες, η χώρα μας έγινε τακτικό μέλος του ΝΑΤΟ και μετείχε και στον Πόλεμο της Κορέας. Επίσης, σε όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα προσέφερε στην δυτική συμμαχία την βάση της Σούδας, στην οποία στηρίχθηκε ολόκληρη η γεωστρατηγική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο (και εξακολουθεί να στηρίζεται).
Με την καθόλου αμελητέα αυτή συνεισφορά, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ζητήσει στήριξη έναντι του παράνομου τουρκικού αναθεωρητισμού, απειλών, παραβιάσεων και παραβάσεων. Αρκεί να προβάλει τα δίκαιά της με τεχνικά, νομικά και διπλωματικά άρτιο και τεκμηριωμένο τρόπο και να καταδείξει ότι η Τουρκία λειτουργεί ως περιφερειακός ταραξίας, που απειλεί διαρκώς την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ας αφήσει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις πολλές ευγένειες και φιλοφρονήσεις προς την τουρκική πλευρά και ας εγκαταλείψει το φοβικό σύνδρομο. Και ας σταματήσει τις αντιδράσεις του τύπου «η Τουρκία με την συμπεριφορά της απομακρύνεται από την Ευρώπη» κλπ., που μόνον γέλιο προκαλούν στην τουρκική πλευρά. Αυτά όλα δεν απέδωσαν τίποτα. Τώρα η Ελλάδα πρέπει να δραστηριοποιηθεί, ώστε να κινητοποιήσει τους νατοϊκούς μηχανισμούς και να τους μεταβάλει σε τείχος κατά των τουρκικών προκλήσεων.
Και, φυσικά, δεν θα πάψουμε να το επαναλαμβάνουμε, όλα αυτά δεν αρκούν αν παράλληλα δεν ισχυροποιηθεί ο αμυντικός μηχανισμός της χώρας, ώστε να καταστήσει δυσβάστακτο το κόστος τυχόν μονομερούς τουρκικής ενέργειας στο Αιγαίο.

kontranews.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια