Προσγείωση στην πραγματικότητα


Γράφει ο Λυκούργος Λιαρόπουλος,
ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε μόνο μία ημέρα, στις 4/3, πέντε εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, έχουμε δέκα διαψεύσεις-αναδιπλώσεις σε κυβερνητικές εξαγγελίες. Σταχυολογώντας:
Εργασιακά: Κατώτατος μισθός €751: Αναβάλλεται για το 2ο εξάμηνο του 2016.

Παιδεία: Δεν συγχωνεύονται ΤΕΙ - ΑΕΙ. Δεν καταργείται το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Δεν καταργούνται τα Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία.
Υγεία: Δεν εξοφλούνται οι εφημερίες του 2014.
Μεταναστευτικό: Δεν «καταγγέλλουμε» τη Συνθήκη Σένγκεν, δεν καταργούνται συλλήψεις στα σύνορα.
Φορολογία: Δεν καταργείται ο ΕΝΦΙΑ. Δεν ισχύει το όριο €12.000. Δεν χαρίζονται τα μισά χρέη με τις 100 δόσεις.
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Καταδίκασε» τις αυξήσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρωθυπουργός: «Εργα όχι Λόγια»: Αρθρο-σχόλιο «Αυγής» για συνεντεύξεις - δηλώσεις κ. Βαρουφάκη.
Τράπεζες: Ο κ. Φλαμπουράρης ακυρώνει δέσμευση Βαρουφάκη στη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για ανεξαρτησία των τραπεζών και ανακοινώνει πρόθεση «αλλαγής» διοικήσεων.
Ανθρωπιστική κρίση: Αντιμετώπιση με το «πρώτο νομοσχέδιο» με μόνο 200 εκατ. ευρώ.
Η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι τόσο τραυματική όσο μεγαλύτερη είναι η ιδεοληπτική συγκρότηση του κόμματος που έρχεται στην εξουσία. Οι εναλλαγές μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ δεν «έκρυβαν» πολλές εκπλήξεις, αφού τα συστημικά κόμματα μοιράζονταν το ίδιο πολιτικό και πολιτισμικό «βιότοπο». Συνεπώς, οι προεκλογικές υποσχέσεις και διακηρύξεις ήταν η συνήθης αντιπολιτευτική ρητορική. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, γίνεται καθημερινά αντιληπτό ότι το «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» στηριζόταν σε μια εξιδανικευμένη μη πραγματικότητα.
Στην περίπτωση της σημερινής μνημονιακής Ελλάδας, η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται από ένα πλήρωμα που μαθαίνει να πιλοτάρει εν πτήσει. Η προσγείωση, μάλιστα, γίνεται σε ένα έδαφος που αναμενόταν επίπεδο, ενώ στην πραγματικότητα είναι γεμάτο λακκούβες και ανωμαλίες. Η επιτυχία θα κριθεί, όμως, από το αποτέλεσμα, δηλαδή από την ταχύτητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες.
Και εδώ, ακριβώς, βρίσκεται το σημερινό μας πρόβλημα. Ο λαός εξέλεξε, με αρκετό δισταγμό και 36,5% τον ΣΥΡΙΖΑ για να τιμωρήσει τα δύο συστημικά κόμματα. Του έδωσε «εντολή» να απομακρύνει τη χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, να τον κρατήσει στο ευρώ και να ανατάξει έστω μέρος της απώλειας εισοδήματος με την επανεκκίνηση της οικονομίας, που είχε ήδη σταθεροποιηθεί το 2014. Αυτήν την πραγματικότητα αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Ιανουαρίου. Οι μέχρι στιγμής παλινωδίες και διορθώσεις είναι προσαρμογή στο νέο τερέν. Αρκεί ο πιλότος και το πλήρωμα να συνεχίσουν να βλέπουν τον τελικό προορισμό.

Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια