Νέα ανησυχητικά στοιχεία για την απώλεια των πάγων
Μια ακόμη μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων που δείχνουν ότι συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική.
Το φαινόμενο που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη απειλεί με μεγάλη αύξηση τη στάθμη των θαλασσών.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του πλανήτη προκαλώντας τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν με όλα τα αρνητικά που αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται.
Οι νέες μετρήσεις
Ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στην Καλιφόρνια μελέτησαν δεδομένα που έχουν καταγράψει τρεις δορυφόροι στην Ανταρκτική την τελευταία 20ετία. Διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι την τελευταία δεκαετία η Δυτική Ανταρκτική έχει χάσει το 18% των πάγων της ποσοστό που προκαλεί έντονη ανησυχία αφού αν συνεχιστεί η απώλεια με τον ίδιο ρυθμό και τα επόμενα χρόνια στο μέσο του αιώνα μεγάλο μέρος της Ανταρκτικής πιθανώς να έχει λιώσει! Οι επιστήμονες γνώριζαν για την ταχεία απώλεια πάγων στη Δυτική Ανταρκτική αλλά η ανησυχία τους περιοριζόταν επειδή το ίδιο διάστημα υπήρχε ανάκτηση πάγων στις ανατολικές περιοχές της ηπείρου.
Ομως οι απώλειες τα τελευταία χρόνια στις δυτικές περιοχές όπως φαίνεται έχουν υπερκεράσει και μάλιστα κατά πολύ τα «κέρδη» στις ανατολικές περιοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν η παγοκρηπίδα Crosson οι πάγοι της οποίας λιώνουν στην Θάλασσα Αμούνδσεν και η παγοκρηπίδα Venable που οι πάγοι της λιώνουν στη Θάλασσα Μπέλινγκχάουζεν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι δύο παγοκρηπίδες κάποια στιγμή τις προσεχείς δεκαετίες θα εξαφανιστούν. Βέβαια οι ειδικοί σπεύδουν να τονίσουν ότι το λιώσιμο των πάγων στις μεγάλες παγοκρηπίδες είναι φυσικά σοβαρό θέμα αλλά δεν συμβάλει στην αύξηση της στάθμης των υδάτων αφού πρόκειται για γεωλογικούς σχηματισμούς που επιπλέουν στο νερό. «Είναι μια κατάσταση παρόμοια με αυτή ενός ποτηριού που περιέχει ένα ποτό με παγάκια. Καθώς λιώνουν τα παγάκια δεν αυξάνεται ταυτόχρονα και η ποσότητα του υγρού μέσα στο ποτήρι» αναφέρει ο Φερνάντο Πάολο μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Science».
ΤΟ ΒΗΜΑ science
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια