Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Με έχει προβληματίσει αρκετά αν έχει νόημα όλο αυτό το θέατρο που παίζει εβδομάδες τώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την τρόικα, τη νέα της ονομασία, τους χώρους όπου θα συνεδριάζει, το επίπεδο των αξιωματούχων που θα συναντά κ.λπ.
Από τη στιγμή που του επεβλήθη η παλαιά δομή της κηδεμονίας προς τι ο ηρωισμός και η αντίσταση; Παράταση υπέγραψε, αξιολόγηση δέχθηκε, δόση θα λάβει, δάνεια θα διεκδικήσει. Γιατί να ξοδέψει πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο για κάτι που δεν μπορεί να αποφύγει; Ο προβληματισμός αυτός εντείνεται και από ένα επιπρόσθετο γεγονός: Πουθενά αλλού ο ρόλος της τρόικας, ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία ούτε στην Κύπρο, δεν προσέλαβε τέτοιες διαστάσεις. Και τα τρία προαναφερθέντα κράτη εφάρμοσαν πιστά το πρόγραμμα που τους υποδείχθηκε και απηλλάγησαν από την τρόικα μια ώρα αρχύτερα. Μόνο εμείς καταστήσαμε τους χαμηλόβαθμους αξιωματούχους που έτρωγαν ρεφενέ φασολάκια στο «Κεντρικόν» πολιτικό γεγονός. Επειδή δεν είμαι δογματικός, ανακάλεσα στη μνήμη μου ορισμένα γεγονότα που δικαιολογούν τελικώς στη δική μου αντίληψη την εμμονή Τσίπρα να δώσει αυτή τη μάχη συμβολισμών.
Η τρόικα στην πατρίδα μας απέκτησε ισχύ περισσότερη αυτής που της αναλογούσε, επειδή τμήμα της κυβερνητικής γραφειοκρατίας έγινε υπάλληλός της. Η αλληλογραφία τρόικας - Γενικής Γραμματείας υπουργείου Εργασίας για τις απολύσεις, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, δείχνει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι είχαν ενσωματωθεί σε αυτήν παρά τιμούσαν τον όρκο τους.
Η τρόικα απέκτησε ισχύ γιατί τμήμα της διεφθαρμένης επιχειρηματικής ελίτ ήρθε σε συναλλαγή μαζί της, της υπέδειξε ως «κουκουλοφόρος» τους νόμους που προστάτευαν τους εργαζομένους και επέβαλε την αλλαγή τους.
Η τρόικα απέκτησε ισχύ γιατί δεν βρέθηκε ένας υπουργός να την πετάξει έξω από το γραφείο τις στιγμές που προέβαλλε απαράδεκτες απαιτήσεις. Θυμίζω ότι το θράσος τους έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε απαίτησαν την εκκένωση 300 νησιών του Αιγαίου και τη μετεγκατάσταση των κατοίκων τους σε άλλα νησιά για λόγους οικονομίας!
Η τρόικα απέκτησε ισχύ γιατί μύρισε την αδυναμία μας. Από τη στιγμή που ο Φούχτελ, υφυπουργός για τις χώρες της Αφρικής (!), ορίστηκε και υφυπουργός Ελλάδας, γιατί να μην πάρουν θάρρος οι υπάλληλοι;
Η ύπαρξη της τρόικας ήταν από την αρχή ένα πρόβλημα για την πατρίδα μας. Η Ιστορία έδειξε ότι πρωθυπουργοί όπως ο Θαπατέρο και ο Μόντι δέχτηκαν να εφαρμόσουν μνημόνια αλλά έκαναν τα πάντα για να αποφύγουν μπάστακες πάνω από το κεφάλι τους. «Ολα τα κράτη έχουν σκελετούς κρυμμένους στις ντουλάπες, αλλά κανένα πλην ημών δεν δέχτηκε να τους ανοίξει και να φανερώσει τα μυστικά του» μου εξομολογήθηκε τέως υπουργός. Αν η ύπαρξή της ήταν λοιπόν ένα πρόβλημα, το θάρρος που δόθηκε στα μέλη της ήταν δέκα φορές πρόβλημα. Κατά συνέπεια, σωστά κάνει ο Τσίπρας που τη στέλνει στα ξενοδοχεία με ομολόγους της, έστω και αν το παιχνίδι θα κριθεί αλλού. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε την πορεία για την ανάκτηση της ανεξαρτησίας μας.
Εφημερίδα Δημοκρατία
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια