Η πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα, να ζητήσει «πενταμερή» πριν την κρίσιμη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ, δείχνει, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές απ΄το περιβάλλον του, την απόφαση του πρωθυπουργού να επιλύσει πολιτικά πρωτίστως την κρίση στις σχέσεις με τους δανειστές.
«Ο Αλέξης επιμένει στην πολιτική διαπραγμάτευση κι επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων σχετικά με την υλοποίηση της απόφασης της 20ης Φλεβάρη», μας υπογράμμισε στενός συνεργάτης του.
Σε αυτά τα πλαίσια, κατά τον ίδιο, θα κινηθεί ο πρωθυπουργός στο επόμενο διάστημα. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και ορισμένες άλλες κινήσεις του, όπως –για παράδειγμα- η επίσκεψη στη Μόσχα στις 8 Απρίλη. Επίσης η επίσκεψη κλιμακίου υπουργών στην Κίνα, όπως και η αξιοποίηση της αμερικάνικης παρέμβασης, με τα τηλεφωνήματα σε Αθήνα (στον Γ. Δραγασάκη) αλλά και στο Βερολίνο.
Ωστόσο στο Μαξίμου παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προσπάθεια της γερμανικής πλευράς να ακυρώσει αυτή την επιλογή του Αλ. Τσίπρα, με μια σειρά ενεργειών και προκλήσεων, σχεδόν καθημερινών.
Η πρωτοφανής, προκλητικότατη παρέμβαση Ντάισελμπλουμ, οι σχεδόν καθημερινές ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση δηλώσεις του Σόιμπλε, η παρέμβαση της ίδιας της Α. Μέρκελ η οποία έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς και για την προτεινόμενη απ' τον Τσίπρα «πενταμερή», η παραπομπή στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όλα αυτά –και πολλά άλλα- απ' τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του εντάσσονται σε ένα κλιμακούμενο εκβιασμό, που αγγίζει τα όρια επιχείρησης αποδόμησης και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Τσίπρα.
Και αυτό ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο. Και υπάρχει και «σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση αυτού του σχεδίου.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ότι αυτά τα σχέδια αποσταθεροποίησης αβαντάρονται απ' την αντιπολίτευση!
Και δίνουν παραδείγματα αυτής της «περίεργης» συμπεριφοράς της αντιπολίτευσης:
- Ούτε η Ν.Δ., ούτε το ΠΑΣΟΚ καταδίκασαν την ιταμή, προκλητικότατη γερμανική πρόκληση, απ' τη μια να ζητείται η απομάκρυνση του Γ. Βαρουφάκη και απ' την άλλη να ζητείται η διάλυση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ (και στη θέση της, προφανώς, να οικοδομηθεί άλλη κυβερνητική συνεργασία, με το ΠΑΣΟΚ ή Το Ποτάμι, ας πούμε). «Ήταν στοιχειώδες καθήκον τους να καταδικάσουν την ωμή επέμβαση στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας, ανεξάρτητα απ' τη θέση που έχουν έναντι της κυβέρνησης. Αντί γι' αυτό είχαμε ή σιωπή απ' τη μεριά της Ν.Δ. ή την απαράδεκτη δήλωση απ' τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, που επί της ουσίας δικαιολόγησε την επέμβαση», υπογραμμίζουν.
- Οι επιθέσεις και απ' τη Ν.Δ. και απ' το ΠΑΣΟΚ και απ' Το Ποτάμι ενάντια στην Πρόεδρο της Βουλής ειδικά για τις πρωτοβουλίες της για την συγκρότηση επιτροπών για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων κι επανορθώσεων και για τον λογιστικό έλεγχο του επαχθούς κι επονείδιστου χρέους, δυο ζητήματα δηλαδή που «καίνε» και θίγουν τη Γερμανία! Μάλιστα για το δεύτερο παρατηρούν με ενδιαφέρον και τις επικρίσεις και απ' τη μεριά του ΚΚΕ, αν κι επισημαίνουν ότι έχουν διαφορετική αφετηρία απ' τους άλλους.
- Η επιχείρηση αποδόμησης της κυβέρνησης απ' τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακριβώς τη στιγμή που είναι μπροστά σε μια κρισιμότατη διαπραγμάτευση. «Ποιοι έχουν συμφέρον να εμφανίζεται απομονωμένη η κυβέρνηση ακριβώς αυτή τη στιγμή;» ερωτούν ρητορικά συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα και προσθέτουν: «Όταν μάλιστα η μεγάλη πλειοψηφία του λαού στέκεται στο πλευρό της, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις κι όταν και πολιτικά στελέχη τα οποία δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Μπαλτάκος εκθειάζουν τη στάση της»;
newsbomb.gr
0 Σχόλια