Σε ελεύθερη πτώση η αγορά ακινήτων και το 2015


Σε συνθήκες «αναγκαστικής πώλησης» κινείται η αγορά ακινήτων της Ελλάδας. Η προσφορά υπερισχύει της ζήτησης με αποτέλεσμα κάθε μια από τις ελάχιστες πωλήσεις που γίνονται να «κλείνει» υπό τους όρους που θέτει ο αγοραστής. Όπως τονίστηκε και κατά το πρόσφατο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, στη πράξη, η αγορά δεν λειτουργεί, καθώς η πτώση των τιμών που καταγράφεται τα τελευταία έξι χρόνια συνοδεύεται από πτώση της ζήτησης.

Μεγάλοι χαμένοι του 2014 αναδείχθηκαν τα καταστήματα, τα γραφεία και οι μεγάλες κατοικίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Ανάμεσα στα συμπεράσματα είναι και τα ακόλουθα: 
   - Ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων κινήθηκε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα πλησιάζοντας τα επίπεδα της πλήρους ακινησίας της αγοράς.
   - Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εν δυνάμει πωλητές, αλλά υπάρχει πλήρης σχεδόν ανυπαρξία αγοραστών και αυτό οφείλεται στην υπέρμετρη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, στην υψηλή ανεργία, στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, στην ανυπαρξία δανείων από τράπεζες.
   - Ένα σημείο που πρέπει επίσης να προσεχθεί είναι ότι πολλές κατοικίες παραμένουν κενές διότι πολλοί ξένοι που δούλευαν στην Ελλάδα έχουν φύγει, πολλά Ελληνόπουλα μετανάστευσαν σε αναζήτηση εργασίας ενώ την ίδια στιγμή πολλοί νέοι επιστρέφουν στο σπίτι των γονέων, λόγω οικονομικής κρίσης.
   - Το ίδιο συμβαίνει στα γραφεία και καταστήματα, καθώς έχουν κλείσει ή συρρικνωθεί χιλιάδες επιχειρήσεις. Ειδικότερα στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας σημειώνονται μισθώσεις σε κεντρικούς δρόμους, παρατηρείται αυξημένη πληρότητα σε σχέση με το 2013, ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και μη σημείων και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες.
Το 2015, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, φαίνεται να χαρακτηρίζεται από δυσκολίες για την αγορά ακινήτων, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη από την πορεία της οικονομίας της χώρας. Αν όμως αρχίσει η χώρα να παράγει, σιγά-σιγά, προϊόντα που να υποκαθιστούν εισαγωγές και να μπορούν να εξάγονται, τότε θα ανατραπεί σταδιακά η κατάσταση αυτή. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να επικρατήσει ένα μείγμα πολιτικής που θα βοηθά τον Έλληνα να "επιχειρήσει" ώστε να παραχθεί "πλούτος" στη χώρα, επισημαίνεται στα συμπεράσματα. 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια