Γράφει ο Γιώργος Κούρος
Η εκεχειρία τελείωσε και η κυβέρνηση μπαίνει και πάλι από σήμερα στο πεδίο της «μάχης». Μετά τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε την Παρασκευή, που όλοι πήραν αλλά και έδωσαν, αρχίζει η δεύτερη φάση των… «εχθροπραξιών». Αν και είναι δεδομένο ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα γίνει δεκτή, αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Γιατί μετά την έγκριση αρχίζουν τα δύσκολα!
Οι θεσμοί, Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ, δεν θέλουν θεωρία και ασκήσεις επί χάρτου, θέλουν νούμερα.Οι ίδιοι άνθρωποι που μας είχαν στο «μικροσκόπιο» πριν από λίγους μήνες, οι ίδιοι θα μας έχουν και από αύριο. Θέλουν δε τα μέτρα που θα δεχθούν να είναι και κοστολογημένα.
Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι δεν θα ζητήσουν κανένα νέο μέτρο λιτότητας, και εγκρίνουν ακόμη και το συνολικό «πακέτο» ανθρωπιστικής βοήθειας, θα θελήσουν αναλυτική κοστολόγηση και πώς θα καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες».
Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς μπορεί να είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, όμως είναι άγνωστο κατά πόσο μπορεί να πείσει τους θεσμούς, λόγω του πρότερου ΜΗ έντιμου βίου μας.
Επί σειρά ετών η τρόικα άκουγε για… φοροδιαφυγή και επί της ουσίας μηδέν εις το πηλίκο. Επομένως, είναι αυτονόητο ότι εάν δεν συμφωνήσουν στα νούμερα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, θα ζητήσουν μέτρα για να καλύψουν τον εισπρακτικό στόχο.
Ετσι τουλάχιστον έκαναν μέχρι σήμερα και με βάση τη συμπεριφορά τους στα τρία τελευταία Eurogroup, δύσκολα μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι άλλαξαν. Τα «κενά» καλύπτονται με μέτρα και οι όποιες παροχές με ισοδύναμα.
Βέβαια, είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αποδείξει και να πείσει ότι το σχέδιό της αυτή τη φορά είναι υλοποιήσιμο, συγκεκριμένα ότι έχει… ονοματεπώνυμο!
Και για να πείσει απαιτούνται δράσεις, στόχοι και απτά αποτελέσματα. Πάνω απ’ όλα όμως αυτό που χρειάζεται, όπως φυσικά και στο παρελθόν, είναι η πολιτική βούληση. Την οποία ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι υπάρχει, γεγονός που εάν πιστοποιηθεί και στην πράξη θα χαροποιήσει σίγουρα τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, δίνοντας πόντους στο ελληνικό πρόγραμμα και ευχέρεια χειρισμών στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, όλα πρέπει να γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς, να μην περάσει ο χρόνος, αφού το «πακέτο» θα πρέπει να κλείσει έως τον Απρίλιο, προκειμένου αμέσως μετά να γίνει νόμος του κράτους ώστε τον Ιούνιο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να πάρουμε και τα 7,2 δισ. ευρώ.
Επομένως η ουσιαστική διαπραγμάτευση ξεκινά τώρα και θα είναι πολύ δύσκολη, ίσως γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του είπε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, όπως μέχρι σήμερα…
naftemporiki.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια