Ένας αταίριαστος γάμος


Γράφει ο Νίκος Μελέτης
Η πρώτη γραμμή στη νέα σελίδα που άνοιξε για τη χώρα με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν άρχισε να γράφεται καθαρά.
Γιατί, όπως και να το κάνεις, αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση με τους ΑΝΕΛ είναι λίγο δύσκολο να γίνει.

Πολλά άλλα πράγματα μπορούν να γίνουν με τη σύμπραξη των ΑΝΕΛ και του Π. Καμμένου. Οχι όμως αριστερή στροφή με τη γνωστή έννοια του όρου.
Το ερώτημα φυσικά είναι για ποιον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τον Π. Καμμένο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, που εκ των πραγμάτων αλλοιώνουν το προοδευτικό πρόσημο που χιλιάδες οπαδοί και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς.
Μήπως οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τόσα κοινά που να μπορούν να συγκλίνουν σε κυβερνητική προγραμματική συμφωνία; Μήπως είναι η μετανάστευση, οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, η σχέση Εκκλησίας-Κράτους, η διασφάλιση της δημόσιας τάξης, τα θέματα άμυνας, η Θράκη, η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία; Προφανώς όχι και συνεπώς η μόνη εξήγηση γι' αυτόν τον αταίριαστο γάμο είναι η αντιμνημονιακή γενικώς στάση των δύο κομμάτων.
Ομως αν πιστέψουμε όσα γράφονται τον τελευταίο καιρό για ρεαλιστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να βρεθεί συμβιβασμός με τους δανειστές, μάλλον χρειάζονται περισσότερα πράγματα από μια απλή σύμπλευση υπό το σύνθημα «Κάτω τα Μνημόνια».
Το μήνυμα που στάλθηκε στο εξωτερικό χθες στα «προκαταρκτικά» της διαπραγμάτευσης, με την είδηση για την κυβερνητική συνεργασία στην Αθήνα, ήταν κάθε άλλο παρά διάθεσης συμβιβασμού. Περισσότερο μήνυμα σύγκρουσης ήταν, καθώς οι ΑΝΕΛ δεν θα έλεγαν όχι σε μια «πυρηνική σύρραξη» με τους δανειστές. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε κοινοβουλευτική στήριξη για να περάσει κάποια δύσκολα νομοσχέδια που θα επιβάλλονται στη διάρκεια της αξιολόγησης από τους δανειστές, θα την αναζητούσε σε κάποια από τα πιο φιλοευρωπαϊκά κόμματα όπως το Ποτάμι, γιατί όχι και από το ΠΑΣΟΚ.
Εκτός αν φυσικά πρόκειται για απλό αρραβώνα και μάλιστα «ειδικού σκοπού». Κάτι που θα μάθουμε σύντομα...

Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια