Το «τελεσίγραφο» της Αθήνας


Γράφει ο Νίκος Μελέτης
Αν περιμέναμε τη χθεσινή συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για να ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση, μάλλον δεν ξεκίνησε καλά.
Εφόσον λοιπόν βαφτίσουμε το χθεσινό περιστατικό διαπραγμάτευση, διαπιστώνουμε τεράστιο πρόβλημα.

Πρόβλημα επαφής, μια και οι δυο πλευρές έδειχναν χθες να υποφέρουν από πολιτικό αυτισμό. Προφανώς ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν περίμενε να βρει κάποιον του στυλ Χαρδούβελη στην Αθήνα να συνεννοηθεί, ούτε ήταν έτοιμος να κάνει ένα γενναιόδωρο φίλεμα στη νέα κυβέρνηση για την εκλογή της, αλλά έλπιζε να ακούσει κάτι περισσότερο από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δανειστές έχουν από ημέρες εξηγήσει ποιο είναι το πλαίσιό τους. Εξάλλου είναι υπογεγραμμένο από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.
Χθες η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει στο τραπέζι το τελεσίγραφό της. Όχι Μνημόνιο, όχι πρόγραμμα, όχι τρόικα, σας προτείνουμε το δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και παρακαλούμε τα λεφτά να μας τα στέλνετε τακτικά κάθε 15 μέσω ELA, ενώ για τη διαγραφή του χρέους θα σας πούμε λεπτομέρειες το καλοκαίρι?
Ήταν προφανές ότι η διαπραγμάτευση δεν ξεκινούσε καλά, μια και εμείς λειτουργούμε υπό την πίεση του χρόνου. Το πρόγραμμα εξασφαλίζει χρηματοδότηση για την Ελλάδα για τις επόμενες 28 ημέρες. Και μέσα σε αυτές είτε θα πρέπει να πείσουμε τους άλλους 18 της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένου και του κ. Σόιμπλε, ότι έχουμε εμείς δίκιο, ή θα πρέπει να οδηγηθούμε σε άλλες επιλογές.
Σωστά ο κ. Βαρουφάκης είπε στον Ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup ότι αυτό που του προτείνει είναι η «πλατφόρμα» που ψήφισε ο ελληνικός λαός. Το 36% του λαού, για να είμαστε ακριβείς, ενώ ξέχασε να του πει ότι υπάρχει και το 80% που θέλει την παραμονή στο ευρώ.
Ας ελπίσουμε και πάλι ότι όλο αυτό αποτελεί διαπραγματευτικό ελιγμό της κυβέρνησης και όχι τη στρατηγική της κατά μέτωπον επίθεσης.
Για να απειλήσεις με πυρηνική καταστροφή, δεν αρκεί απλώς να πατήσεις ένα κουμπί. Πρέπει να μη γνωρίζει ο εχθρός ότι οι πύραυλοί σου είναι πια χωρίς κεφαλές? Και το ύφος του κ. Ντάισελμπλουμ χαιρετώντας τον Γ. Βαρουφάκη έδειξε ότι μάλλον γνωρίζει το μυστικό σου.

Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια