Εγκεφαλικό και επιληψία από τα video games


Βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του Αϊ-Βασίλη, ωστόσο -σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες- θεωρούνται από τα λιγότερο ασφαλή χριστουγεννιάτικα δώρα.
Οι παιχνιδοκονσόλες, που αποτελούν νούμερο ένα επιθυμία των απανταχού gamers, κρίθηκαν επικίνδυνες για την υγεία, καθώς συνδέονται με μια σειρά παθήσεων, από επιληψία έως και εγκεφαλικό, σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούνται με σύνεση. Σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών επιστημόνων, η πολύωρη συνεχής ενασχόληση ευθύνεται από απλούς πόνους στους αντίχειρες, λόγω της πίεσης με την οποία πατούν οι χρήστες τα κουμπιά, έως πιο σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις. Ο καθηγητής Μάρτεν Γιάλινκ και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Γκρόνινγκεν συγκέντρωσαν όλα τα περιστατικά νοσηλείας που σχετίζονταν με τη χρήση παιχνιδοκονσόλων στη χώρα προκειμένου να διαπιστώσουν αν αποτελούν ασφαλές χριστουγεννιάτικο δώρο.

Οπως αναφέρουν στα αποτελέσματα της μελέτης τους που δημοσιεύτηκαν στην «British Medical Journal», εντόπισαν 38 περιστατικά νευρολογικής και ορθοπεδικής φύσης. Στα ευρήματά τους περιλαμβάνονται κρούσματα επιληψίας, ακράτειας σε παιδιά που απορροφήθηκαν τόσο πολύ παίζοντας video games, που ξέχασαν την ανάγκη τους να επισκεφτούν την τουαλέτα, καθώς και σωρεία ορθοπεδικών περιστατικών, από προβλήματα στον αυχένα και κύφωση έως τενοντίτιδες από την υπερβολική χρήση των κουμπιών ή του joystick, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ακόμη και μερική ρήξη του αχίλλειου τένοντα από παιχνίδια που προσφέρουν εξομοίωση διάφορων αθλημάτων, όπως τένις ή προγράμματα άσκησης.

Οπως καταλήγουν οι ερευνητές, σε γενικές γραμμές οι παιχνιδοκονσόλες είναι ένα «σχετικά ασφαλές» χριστουγεννιάτικο δώρο. Παρ' όλα αυτά, συμβουλεύουν όσους λάβουν ένα τέτοιο δώρο να μην κουνούν με δύναμη την κονσόλα, να προσέχουν πού παίζουν και να κάνουν τακτικά διαλείμματα. Οι γονείς, από την πλευρά τους, θα πρέπει να επιβλέπουν την ενασχόληση των παιδιών με τα video games και να επεμβαίνουν διορθωτικά. Οι εταιρίες που κατασκευάζουν τέτοιου είδους παιχνίδια, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι οι παιχνιδοκονσόλες είναι ασφαλείς υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται σωστή χρήση και ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες.

Εφημερίδα Δημοκρατία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια