Ο διαστημικός «ζωολογικός κήπος»


Βακτήρια, μύκητες και αρθρόποδα ζουν σε… κλουβιά έξω από τον ISS


Δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πειράματα που διεξάγονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το πείραμα Expose-R2 έχουν οργανώσει και παρακολουθούν οι Ρώσοι κοσμοναύτες του ISS. Το πείραμα αφορά την αντοχή της ζωής στις ακραίες διαστημικές συνθήκες.
Στο πλαίσιο αυτό οι Ρώσοι κοσμοναύτες έχουν τοποθετήσει έξω από την μονάδα Zvezda του Σταθμού μια σειρά από ειδικά σχεδιασμένα κλουβιά στα οποία έχουν τοποθετηθεί 46 είδη βακτηρίων, μυκήτων και αρθρόποδων που είναι η μεγαλύτερη συνομοταξία ζώων στο ζωικό βασίλειο.

Τα κλουβιά αυτά προσομοιώνουν στο εσωτερικό τους τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στον Αρη έτσι ώστε σε πρώτη φάση να διαπιστωθεί αν μπορεί να συντηρήσει κάποιες μορφές ζωής ο Κόκκινος Πλανήτης. Τα κλουβιά αυτά θα βρίσκονται εκτός του Σταθμού για 18 μήνες κάτι που σημαίνει ότι οι… ένοικοι τους θα είναι όλο αυτό διάστημα εκτεθειμένοι εκτός των άλλων στη βλαβερή διαστημική ακτινοβολία. Ετσι θα μελετηθεί η αντοχή αυτών των ειδών στην ακτινοβολία και οι πιθανές επιπτώσεις που θα τους προκαλέσει η έκθεση σε αυτή.

ΤΟ ΒΗΜΑ science

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια