Αντικατάσταση μηνίσκου με 3D βιοεκτύπωση!


Μια νέα μέθοδο για την αντικατάσταση του μηνίσκου και μάλιστα με τη χρήση της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια δημιούργησαν μια τρισδιάστατη δομή με αυξητικούς παράγοντες που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό και τον παροτρύνουν να αναπτύξει ο ίδιος καινούργιο μηνίσκο.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Jeremy Mao έκαναν μαγνητικές τομογραφίες σε μηνίσκους που βρίσκονταν σε φυσιολογική κατάσταση και στη συνέχεια τις μετέτρεψαν σε τρισδιάστατες εικόνες. Τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτές χρησιμοποιήθηκαν σε έναν εκτυπωτή 3D, ο οποίος δημιούργησε την τρισδιάστατη δομή στο ακριβές σχήμα του μηνίσκου και οι ερευνητές τής πρόσθεσαν πρωτεΐνες και άλλους ειδικούς αυξητικούς παράγοντες που υπάρχουν στα βλαστοκύτταρα του οργανισμού κάθε ασθενούς.

Σύμφωνα με τον δρα Mao, η μέθοδος αυτή «αποτελεί ουσιαστικά την αποχώρηση από την κλασική μηχανική των ιστών, κατά την οποία τα βλαστοκύτταρα συγκεντρώνονται από τον οργανισμό του ασθενούς, καλλιεργούνται στο εργαστήριο και στη συνέχεια επιστρέφουν στον ασθενή - μια προσέγγιση που παρουσιάζει μεν επιτυχία, αλλά περιορισμένα. Αντίθετα, πλέον η διαδικασία θα ξεκινά μέσα στον οργανισμό με τη χρησιμοποίηση παραγόντων που ενισχύουν τα ενδογενή βλαστοκύτταρα για την αναγέννηση του ιστού».

Η νέα μέθοδος έχει δοκιμαστεί ήδη με επιτυχία σε πρόβατα, επειδή τα γόνατά τους μοιάζουν με εκείνα του ανθρώπου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ύστερα από τρεις μήνες όλα είχαν αρχίσει να περπατούν ξανά φυσιολογικά. Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η καινούργια μέθοδος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ωστόσο δείχνει ότι ανοίγει ένας νέος δρόμος για μια καινοτόμο προσέγγιση, η οποία είναι απαραίτητη, επειδή σήμερα η αναγέννηση του μηνίσκου γίνεται πάρα πολύ δύσκολα στα σοβαρά περιστατικά και αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης «Science Translational Medicine» και αναφέρει ότι η μέθοδος αυτή θα είναι η πρώτη αποτελεσματική θεραπεία για τον μηνίσκο που θα έχει πραγματικά μεγάλη διάρκεια.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
Εφημερίδα Δημοκρατία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια