Και όμως, δεν δεσμεύτηκε για εκλογές μέσα στο 2015!


Τι επιχειρεί ο Σαμαράς με το τελευταίο διάγγελμα


globinfo freexchange

Αν και οι περισσότεροι εξέλαβαν το τελευταίο διάγγελμα Σαμαρά ως μια υποχώρηση απέναντι στην ανυποχώρητη στάση του με βάση την οποία η κυβέρνηση πρέπει να τελειώσει κανονικά τη θητεία της, προκειμένου να ολοκληρωθεί κανονικά το πείραμα στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ελιγμό που έχει δύο βασικούς στόχους:

Ο πρώτος στόχος είναι να δώσει το κατάλληλο "πάτημα" σε βουλευτές που μπορούν να γείρουν προς την πλευρά να ψηφίσουν τελικά τον Σταύρο Δήμα, υπονοώντας και κάποια ανταλλάγματα μέσα από την προοπτική «να διευρυνθεί και το κυβερνητικό σχήμα με όσους πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».
Ήδη, μετά τον Οικονόμου και ο Κουράκος άλλαξε στάση . Ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλοι: “Ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές, φέρεται να δήλωσαν ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του '15 είναι μια διαφορετική υπόθεση από αυτή της ψήφου εμπιστοσύνης, αφήνοντας μια ανοιχτή πόρτα πιθανής επαναπροσέγγισης με την κυβέρνηση, έχοντας στο μυαλό φυσικά και τα ανάλογα ανταλλάγματα.”
Καθώς όμως και ο ίδιος γνωρίζει ότι οι πιθανότητες να πιάσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών, είναι εξαιρετικά περιορισμένες, ο δεύτερος στόχος του, είναι να χρησιμοποιήσει την κίνηση αυτή κατά την πιθανή προεκλογική περίοδο, ως επιχείρημα ότι έκανε τα πάντα για να μην οδηγηθεί η χώρα στην αστάθεια και θα εμφανίσει την αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνη, που με την "άκαμπτη" στάση της θα "οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες".

Στην ουσία βέβαια πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη απειλή. Εφόσον η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινέσουν για την "σταθερότητα" και το "καλό του τόπου", η κυβέρνηση ενδεχομένως να εφαρμόσει την τακτική της καμένης γης προκειμένου να παραδώσει ένα τοπίο καταστροφής σε μια μελλοντική πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αυτό όμως που πέρασε παραδόξως κάπως απαρατήρητο, είναι το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ο Σαμαράς δεν δεσμεύτηκε για εκλογές το 2015! Η ακριβής φράση που χρησιμοποίησε είναι η εξής: “Και μετά, θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για Εθνικές εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015.”  Αυτό το “... ακόμα και στο τέλος του 2015”, δεν δεσμεύει καθόλου την κυβέρνηση ότι πρέπει απαραίτητα να προχωρήσει σε εκλογές μέσα στο 2015!

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια