Δραματικές ανατροπές για 1 εκατ. ασφαλισμένους


Σε πλήρη αποδοχή όλων των απαιτήσεων των δανειστών για τις συντάξεις οδηγείται η κυβέρνηση, ενώ λίγο πριν κλείσει η συμφωνία, πιθανότατα αύριο, καταβάλλεται μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια, μετάθεσης μέρους των περικοπών για το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Αυτό δεν αλλάζει ουσιαστικά τη δρομολόγηση των μεγάλων ανατροπών που έχουν συμφωνηθεί και αφορούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές. Επιθυμία ωστόσο της κυβέρνησης είναι η σύνδεσή τους με το νέο πρόγραμμα, δηλαδή τη γραμμή προληπτικής πίστωσης, όπως θα λέγεται το νέο μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει μια άμεση (από την 1.1.2015) μείωση των συντάξεων κύριας ασφάλισης, έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που αφορά περίπου 100.000 εργαζόμενους και τις περικοπές στα προνοιακά επιδόματα και το ΕΚΑΣ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι περιβόητες "κόκκινες γραμμές" στο Παρίσι αποδείχθηκε πως δεν ήταν της κυβέρνησης, αλλά των δανειστών, οι οποίοι επέβαλαν πλήρως τις απαιτήσεις τους, όπως αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, ακόμα και των κατώτατων, περικοπές στα επιδόματα.
Αποτέλεσμα, όλων αυτών των νέων δυσβάσταχτων μέτρων που αποδεικνύονται σκληρότερα από καταβολής μνημονίου, είναι η μείωση των δαπανών για συντάξεις κατά 1 δισ. ευρώ, οι περικοπές αποδοχών σε 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τουλάχιστον 100.00 εργαζόμενους.
Τα μέτρα "φωτιά"...
Αναλυτικά, βασικά μέτρα "φωτιά" που απαίτησαν οι δανειστές και αποδέχθηκε η κυβέρνηση (ακόμα και αν ορισμένα απ' αυτά επιχειρηθεί να συνδεθούν με την νέα προληπτική γραμμή πίστωσης) είναι τα ακόλουθα:
*Να "κλείσουν" οι πόρτες εξόδου πριν τα 62 έτη και να αυξηθούν άμεσα τα έτη ασφάλισης, προσθέτοντας έτσι από 12 έως και 17 χρόνια επιπλέον εργασίας σε διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων. Στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 100.000 εργαζόμενοι που έχουν τα έτη ασφάλισης αλλά δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας (π.χ. μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι). Παρά την αρχικό αντίλογο της ελληνικής πλευράς πως το θέμα αυτό έχει λυθεί με μία σειρά νόμων, που προβλέπουν πλήρη σύνταξη στα 67 και μειωμένη στα 62 για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2013 και μετά, η τρόικα επέβαλε την άμεση εφαρμογή των ρυθμίσεων, επιμένοντας στο θέμα των πρόωρων και εστιάζοντας σε όσους έχουν "αποφύγει" μέχρι σήμερα την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
*Μείωση των συντάξεων κύριας ασφάλισης. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε σε αυτή τη φάση να αποφύγει ένα τέτοιο μέτρο, καθώς δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί ο Νόμος Λοβέρδου Κουτρουμάνη (1.1.2015) που προβλέπει τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου μείωση των αποδοχών λόγω της πλήρους αναλογικότητας εισφορών - παροχών, οι δανειστές ζητούν τώρα μειώσεις είτε με μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης, είτε με υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.
*Χορήγηση της κατώτατης σύνταξης θα γίνεται με την συμπλήρωση τουλάχιστον 20ετίας , αντί της ισχύουσας 15ετίας και θα αποσυνδεθεί το προνοιακό τμήμα της από τις καταβαλλόμενες αποδοχές. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι κατώτατες συντάξεις του ΙΚΑ να μειωθούν από τα 486 ευρώ στα 343 ευρώ και αντίστοιχα οι κατώτατες συντάξιμες αποδοχές στον ΟΑΕΕ να πέσουν από τα 768 ευρώ στα 548 ευρώ.
*Δραστικός περιορισμός των δικαιούχων των οικογενειακών, προνοιακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ το 2015 και κατάργηση όλων των επιδομάτων από το 2016, μέτρο που αφορά 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 500.000 δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων αλλά και 300.000 δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων.
*Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με ένταξη όλων των επικουρικών ταμεία και των ταμείων εφάπαξ στο ΙΚΑ, μέτρο που θα εξαφανίσει σταδιακά τις επικουρικές συντάξεις και τις παροχές.

newsbomb.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια