H Λαγκάρντ έχασε το δίκιο της

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
Χωρίς αμφιβολία η υπόθεση της φοροδιαφυγής, που αφορά κυρίως τους πλούσιους Έλληνες, είναι μεγάλη -αν όχι η μεγαλύ­τερη- πληγή για την ελληνική οικονο­μία. Οι αναλυτές των εκθέσεων των δανειστών πιστεύουν ότι εάν ο κάθε πολίτης, ανάλογα με την οικονο­μική του δύναμη, εκπλήρωνε τις φορολο­γικές υποχρεώσεις του, η χώρα μας δεν θα βρισκόταν στο σημερινό καθε­στώς συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Για το θέμα αυτό, η γενική διευθύν­τρια του ΔΝΤ έχει απόλυτο δίκιο να φωνάζει και «να τη λέει» στους Έλληνες αξιωματούχους που κατά καιρούς συναντά στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες. Συχνά συζητά το θέμα και με τους δημοσιο­γράφους και δεν χρειάζεται να το θίξουμε για να τοποθετηθεί. Το «ανοίγει» μόνη της. Λαμβάνο­­ντας κάθε πρωί τις ενημερώ­σεις των συνεργατών της που ασχο­λού­­­νται με την Ελλάδα, γνωρίζει με ακρίβεια τις καθημερινές εισπράξεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος -για να είμαστε δίκαιοι- έχει σημειώσει βελτίωση και έχει κάνει πρόοδο.
Με δεδομένη τη γνώση της για το θέμα αυτό, η κ. Λαγκάρντ δικαι­ούται να πιέζει την ελληνική κυβέρνη­ση, διότι πιστεύει πως η φοροδιαφυγή είναι «κομμάτι» της διαφθοράς και της επιρροής των επιχειρηματιών στο φαύλο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.
Η μάχη της εναντίον της φοροδιαφυγής καλύπτει όλον τον κόσμο, και πρέπει να τονίσω ότι ως υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία είχε σημαντικές επιτυχίες. Αυτό που ΔΕΝ δικαιούται είναι να ομιλεί χωρίς στοιχεία, για ένα ζήτημα το οποίο -όπως τονίσαμε παραπάνω- γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Στη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφο της εφη­με­­­ρίδας Financial Times, η κ. Λαγκάρντ συνέ­δεσε τη φοροδιαφυγή με απειλές που υποτίθεται ότι δέχθηκε κατά καιρούς από Ελληνες φοροφυ­γάδες. Πρόκειται για καταπελτική καταγγελία εναντίον των πλουσίων.
Βέβαια, αυτός που αποφασίζει να σκοτώσει δεν προειδο­ποιεί, απλά το κάνει, οπότε οι απειλές, και μάλιστα μέσω των κοινωνικών δικτύων, δεν είναι σοβαρή υπόθεση, και ειδικά για την καλά φρουρούμενη επικεφαλής του ΔΝΤ. Εύχομαι να συνεχίσει η κ. Λαγκάρντ τον πόλεμο εναντίον της φοροδια­φυγής, διότι είναι ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την Ελλάδα. Αλλά δεν πρέπει να χάνει το δίκιο ­της με δηλώσεις όπως αυτή στην εφημερίδα Financial Times.

Έθνος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια