Τα πιο μικρά πρόωρα στον κόσμο


Για κάποιον που δεν έχει δει ποτέ ένα εξαιρετικά πρόωρο μωρό, είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς πόσο μικρά μπορεί να είναι αυτά τα μικροσκοπικά θαύματα.

Το μέσο μωρό που γεννήθηκε στις 22 έως 24 εβδομάδων κύησης, την μικρότερη ηλικία επιβίωσης για πρόωρα, ζυγίζει μόλις πάνω από ένα κιλό κατά τη γέννηση. Τα μικρότερα πρόωρα μωρά που γεννήθηκαν ποτέ ζυγίζουν μόνο το μισό!



• Rumasia Rahman: Η Rumasia Rahman γεννήθηκε στις 4 Σεπτέμβρη 2004 και είναι σήμερα το μικρότερο πρόωρο μωρό του κόσμου που έχει επιζήσει από τη γέννηση μέχρι την έξοδο από το νοσοκομείο. Η Rumasia και η δίδυμη αδελφή της Hiba γεννήθηκαν στις 25,6 εβδομάδες κύησης, πάνω από 15 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία που έπρεπε να γεννηθούν. Κατά τη γέννηση, η Rumasia ζύγιζε μόλις 243 γραμμάρια. Ήταν 24,8 cm σε ύψος. Η δίδυμη αδερφή της Rumasia, η Hiba ήταν πάνω από το διπλό μέγεθός της, 566 γραμμάρια και 30 cm μήκος. Η Rumasia και η δίδυμη αδελφή της γεννήθηκαν πολύ νωρίς, επειδή η μητέρα τους έπασχε από σοβαρή προεκλαμψία, κάτι μπορεί να προκαλέσει στα μωρά να είναι μικρότερα από το μέσο όρο για την ηλικία κυοφορίας. Παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ μικρή κατά τη γέννηση, η Rumasia είναι ένα κανονικό 7χρονο κορίτσι. Έκανε χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ για την αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας και φοράει γυαλιά, είναι μικρότερη από ό, τι τα άλλα παιδιά της ηλικίας της, και έχει ήπιες καθυστερήσεις στην κίνηση, αλλά δεν δείχνει άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την πρόωρη γέννησή της.

• Melinda Star Guido: Στις 20 Ιανουαρίου, 2012, η Melinda Star Guido έγινε το 2ο μικρότερο μωρό στις ΗΠΑ και το 3ο μικρότερο μωρό στον κόσμο που επέζησε αρκετό καιρό μέχρι την έξοδό της από το νοσοκομείο. Η Melinda γεννήθηκε στις 24 εβδομάδες, επειδή η μητέρα της είχε επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση. Ζύγιζε μόλις 269 γραμμάρια κατά τη γέννηση. Είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα για να πει κανείς αν Melinda θα έχει οποιεσδήποτε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την πρόωρη γέννησή της. Χρειάστηκε αγωγή με συμπληρωματικό οξυγόνο στο σπίτι για να θεραπεύσει τη βρογχοπνευμονική δυσπλασία και έπρεπε να κάνει μία χειρουργική επέμβαση για ανοιχτό αρτηριακό πόρο και μία χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας. Δεν είχε καθόλου αιμορραγία στον εγκέφαλο και αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημάδι για το μέλλον της.

• Tom Thumb: το μικρότερο αγοράκι στον κόσμο που έχει επιζήσει είναι ένα μωρό από τη Γερμανία του οποίου το όνομα "Tom Thumb" είναι παρατσούκλι επειδή οι γονείς του, προτιμούν να κρατήσουν κρυφή την ταυτότητά του. Ο "Tom" γεννήθηκε τον Ιούνιο του 2009 στις 25 εβδομάδες κύησης. Ζύγιζε 275 γραμμάρια. Φοράει γυαλιά και χρειάστηκε φυσικοθεραπεία για το πρώτο έτος της ζωής του, αλλά κατά τα άλλα είναι ένα φυσιολογικό, υγιές παιδί.

• Madeline Mann: Γεννημένη το 1989, η Madeline Mann είναι 6ο μικρότερο επιζών πρόωρο μωρό του κόσμου. Αν και ζύγιζε μόλις 280 γραμμάρια κατά τη γέννηση, η Madeline είναι πλέον μια υγιής νέα γυναίκα και αποφοίτησε από το κολέγιο τον Δεκέμβριο του 2011. Η Madeline γεννήθηκε στις 26,6 εβδομάδες κύησης. Παρότι η Madeline είναι 1.40 μέτρα ύψος, φοράει γυαλιά, και έχει άσθμα, δεν έχει άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την πρόωρη γέννησή της.
Τα μωρά που αναφέρονται παραπάνω είχαν όλα αξιόλογη εξέλιξη, και δεν παρουσίασαν σημαντικές αναπτυξιακές καθυστερήσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα μωρά, αν και όλα ήταν πολύ μικρά, γεννήθηκαν στις 24 εβδομάδες κύησης ή αργότερα. Σε αυτή τη χρονική φάση, κάθε μέρα που μπορεί να πέρασαν στην κοιλιά της μαμά τους ήταν πολύτιμη και βοήθησε αυτά τα μωρά να ωριμάσουν παρά το μικρό τους μέγεθος.

Τα αποτελέσματα για τα πολύ μικρά πρόωρα μωρά δεν είναι πάντα τόσο καλά. Η ιατρική επιστήμη βελτιώνεται συνεχώς, αλλά τα μωρά που γεννιούνται στις 24 εβδομάδες ή και νωρίτερα είναι σε κίνδυνο για μια σειρά από μακροπρόθεσμες συνέπειες της προωρότητας. Όμως γίνονται πάντα θαύματα, όπως αποδεικνύεται από τα νεότερα πρόωρα μωρά στον κόσμο που έχουν επιζήσει.

• James Elgin Gill: Το ρεκόρ για το πιο πρόωρο μωρό του κόσμου ανήκει στον James Elgin Gill, έναν Καναδό που γεννήθηκε το 1988 στις μόλις 21 εβδομάδες . Ο James γεννήθηκε τόσο νωρίς που περίμεναν ότι θα πεθάνει στη γέννα ή εάν ζούσε θα είχε πολλαπλές και σοβαρές αναπηρίες. Ο James όμως νίκησε όλες τις πιθανότητες, και το 2006 ήταν ένας υγιής έφηβος που ξεκίνησε το κολέγιο.

• Amilia Taylor: Ένα μωρό στην Αμερική, η Amilia Taylor γεννήθηκε στις 21 εβδομάδες τον Οκτώβριο του 2006. Επειδή η σύλληψη της Amilia έγινε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, η ηλικία της κύησης μπορεί να εντοπιστεί με ακρίβεια, κάτι αδύνατο για τα περισσότερα νήπια. Παρότι χρειάστηκε οξυγόνο μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ήταν αναιμική, και έχει ήπια οστεοπενία, κατά τα άλλα είναι ένα φυσιολογικό, υγιές κοριτσάκι.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια