Με άδεια χέρια επιστρέφει από το Βερολίνο ο Σαμαράς

Μόνο γενικόλογες υποσχέσεις για στήριξη από την Άγκελα Μέρκελ κατάφερε να εξασφαλίσει ο πρωθυπουργός ο οποίος επιστρέφει από το Βερολίνο, ουσιαστικά με άδεια χέρια.

Παρά τα όσα είχε «ποντάρει» η ελληνική κυβέρνηση στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο δεν έγινε καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ περιορίστηκε σε γενικόλογες δηλώσεις στήριξης λέγοντας χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα δίνει θετικά μηνύματα και σύντομα θα υπάρξει ανάπτυξη, υπάρχουν θετικά μηνύματα στον τομέα του τουρισμού».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το πρόγραμμα σταθεροποίησης και την προοπτική του.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για τις ανάγκες να υπάρξουν «ανάσες» στην οικονομία και την κοινωνία, αναφερόμενος στις φοροελαφρύνσεις, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ενώ επανέλαβε ότι η Αθήνα μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς «νέο μνημόνιο και νέο αναγκαστικό δανεισμό». Σε αυτή την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να σηματοδοτήσει το τέλος της τρόικας, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η συνέχιση ή μη του προγράμματος του ΔΝΤ που, κανονικά, ολοκληρώνεται εντός του 2016.

Ερωτηθείς ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστά διαζύγιο, έστω και βελούδινο. «Η συνεργασία αυτή θα ολοκληρωθεί πριν την προγραμματισμένη στιγμή, κι αν αυτό συμβεί θα είναι σημείο επιτυχίας και όχι διαζύγιο» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Όλη η πορεία των στόχων μπαίνει σε άλλη βάση, αλλά δεν παραιτούμαστε από στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα και επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, είπε ο κ. Σαμαράς. Έσπευσε, δε, προς αποφυγή εντάσεων με τους εταίρους να σημειώσει ότι όλα αυτά θα εξεταστούν το προσεχές διάστημα σε συνεργασία με τους εταίρους της χώρας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «οι αγορές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία», ενώ αναφέρθηκε και στους δύσκολους στόχους που πέτυχε η Ελλάδα.

«Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από ότι προέβλεπε το πρόγραμμα και βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα. Τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν πολύ καλά, οι αποδόσεις τον Απρίλιο ήταν 4,95 και τώρα έχουν σταθεροποιηθεί στο 4,20. Η χώρα μου πέτυχε να ανακεφαλαιώσει τις τράπεζες της χρησιμοποιώντας λιγότερα από τα ποσά, που είχαν αρχικά προβλεφθεί. Η Ελλάδα πέτυχε παρά την πολύ σκληρή λιτότητα να βγει από την ύφεση μετά από έξι χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας.

kontranews


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια