Sponsor

ATHENS WEATHER

«Ατρόμητος»: το μεγαλύτερο ον που πάτησε στη Γη

Ο τιτανόσαυρος που έζησε πριν από 77 εκ. χρόνια ζύγιζε όσο επτά T.rex και είχε μήκος 26 μέτρα

Θεοδώρα Τσώλη
Απολιθώματα ηλικίας 77 εκατομμυρίων ετών που ήλθαν στο φως στην Αργεντινή ανήκουν στο πιο ολοκληρωμένο γιγάντιο σαυρόποδο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Ο δεινόσαυρος αυτός είχε μήκος 26 μέτρα, βάρος σχεδόν 60 τόνους και μπροστά του ο Τ.rex έμοιαζε με…. μυρμήγκι!

7 Τ. rex σε 1 
Οι επιστήμονες που ανακάλυψαν τα απολιθώματα αναφέρουν ότι έχουν στα χέρια τους το 70% των βασικών οστών τα οποία απαιτούνται για να περιγραφεί το ον που ονομάστηκε Dreadnoughtus schrani. Τα οστά αυτά αποκαλύπτουν ένα τεράστιο ον το οποίο μάλιστα είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τη σκελετική ανάλυση, βρισκόταν ακόμη σε ανάπτυξη όταν πέθανε. Πάντως, κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, στην ενήλικη ζωή του ο Dreadnoughtus schrani, θα ζύγιζε όσο τουλάχιστον επτά τρομεροί σαρκοβόροι T.rex., ενώ μόνο η ουρά του θα είχε μήκος δέκα μέτρα αποτελώντας πανίσχυρο «όπλο».
Κανένας ωστόσο δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πόσο μεγάλος θα γινόταν τελικώς ο δεινόσαυρος. Οι βράχοι της Παταγονίας στη νότια Αργεντινή στους οποίους βρέθηκαν τα οστά μαρτυρούν ότι το νήμα της ζωής του νεαρού ζώου κόπηκε απότομα σε μια καταστροφική πλημμύρα, αναφέρουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports».


Τα λόγια περιττεύουν μπροστά σε αυτήν την εικόνα που αποκαλύπτει το μέγεθος του «Ατρόμητου» (Credit:K.Lacovara)

Ο «Ατρόμητος» των ναυμαχιών
Σύμφωνα με δηλώσεις στο BBC του επικεφαλής της ομάδας αναπληρωτή καθηγητή Κένεθ Λακοβάρα από το Πανεπιστήμιο Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, το τεράστιο μέγεθος του δεινόσαυρου θα προκαλούσε δέος. Για τον λόγο αυτό ο τιτανόσαυρος αυτός – οι τιτανόσαυροι ήταν γιγάντιοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι με μακρύ λαιμό – έλαβε ένα όνομα που θυμίζει τις ναυμαχίες που λάμβαναν χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα. «Ο Dreadnoughtus ήταν πελώριος και δεν υπήρχε κανένας εχθρός στο περιβάλλον του που θα μπορούσε να του επιτεθεί. Αυτό έφερε στο μυαλό μου τις ναυμαχίες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όταν εμφανίστηκαν προηγμένα πλοία τα οποία ήταν ‘απόρθητα’ από τα άλλα πλοία της εποχής και ονομάστηκαν dreadnoughts -  ‘dread nought’, ατρόμητος».
Εκτιμάται ότι άλλοι τιτανόσαυροι όπως ο Argentinosaurus που είχε ανακαλυφθεί στο παρελθόν στη Νότιο Αμερική, ίσως έφθαναν και τους 100 τόνους σε βάρος. Ωστόσο οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε πολύ αποσπασματικά στοιχεία. Στην περίπτωση του Argentinosaurus έχουν βρεθεί λίγοι μόνο σπόνδυλοι, κάποια τμήματα του ισχίου και ένα τμήμα της κνήμης. Για τον λόγο αυτό ο σχεδόν πλήρης σκελετός του Dreadnoughtus schrani προκαλεί τόσο ενθουσιασμό στους επιστήμονες καθώς τους ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο έρευνας σχετικά με την ανατομία και την εξέλιξη των τιτανόσαυρων.



Μόνο η ουρά του «Ατρόμητου» έφθανε σε μήκος τα 10 μέτρα (Credit:K.Lacovara)

Φουντώνει η διαμάχη για τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο
Και βέβαια η ανακάλυψη του τιτανόσαυρου αυτού θα ρίξει και πάλι λάδι στη φωτιά στη διαμάχη σχετικά με το ποιος ήταν ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που πάτησε ποτέ στη Γη. Όπως εξήγησε ο δρ Λακοβάρα «όταν μελετούμε ένα είδος και αυτό φαίνεται να ζυγίζει 20 φορές περισσότερο από ένα άλλο είδος, τότε ίσως απλώς βρισκόμαστε μπροστά σε έναν δεινόσαυρο που ήταν απλώς 30 χρόνια μεγαλύτερος από έναν άλλον».
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ειδικός τόνισε πως από πλευράς φυσιολογίας ο «Ατρόμητος», ο «Αργεντινόσαυρος» και κάποιοι άλλοι μεγάλοι τιτανόσαυροι θα πρέπει να είχαν φθάσει στο όριο του δυνατού μεγέθους. «Ωστόσο δεν ξέρουμε ποιο ήταν αυτό το όριο» κατέληξε ο δρ Λακοβάρα.
Τα απολιθώματα του γιγάντιου δεινόσαυρου μεταφέρθηκαν προσωρινά στις ΗΠΑ για ανάλυση, αλλά θα επιστραφούν στην Αργεντινή, όπου ανήκουν και θα τοποθετηθούν στο Μουσείο Πάδρε Μολίνα της επαρχίας Σάντα Κρους το 2015.

ΤΟ ΒΗΜΑ science 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια