Sponsor

ATHENS WEATHER

Σε τροχιά μετωπικής ρήξης Δύση - Ρωσία

Σε φάση δραματικής κλιμάκωσης, με απρόβλεπτες συνέπειες στη διεθνή τάξη πραγμάτων, εισέρχεται η κρίση στην Ουκρανία, ύστερα από την απόφαση του Κιέβου να ζητήσει την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, επικαλούμενο «εισβολή» ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ουκρανικά εδάφη.

Μία ημέρα μετά τη θεαματική προέλαση ρωσόφωνων αυτονομιστών στην Αζοφική Θάλασσα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο «να ψηφίσει νόμο που θα καταργεί το αδέσμευτο καθεστώς του ουκρανικού κράτους και θα εγκαινιάσει τη διαδικασία για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ».

Η απάντηση των Βρυξελλών ήταν άμεση. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε, ύστερα από έκτακτη σύγκληση των πρεσβευτών των χωρών-μελών, ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία «θα σεβαστεί την όποια απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου», προσθέτοντας ότι «ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται ευθέως σε επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας», κάτι που ισοδυναμεί με «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

«Κόκκινη γραμμή»

Ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σηματοδοτούσε υπέρβαση, από την πλευρά της Δύσης, της πρωταρχικής «κόκκινης γραμμής» του Κρεμλίνου και τη σοβαρότερη ανατροπή στο γεωπολιτικό τοπίο της Ευρασίας από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Η αντίδραση της Ρωσίας και των συμμάχων της στην κίνηση του Κιέβου δεν άργησε να εκδηλωθεί.

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε ότι ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB), που έχει πολιτογραφηθεί ως «αντι- ΝΑΤΟ της Ρωσίας», είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε «επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης» στην Ανατολική Ουκρανία. Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο ο Νικολάι Μπορντιούτζα, γενικός γραμματέας του οργανισμού, στον οποίο, πλην της Ρωσίας, συμμετέχουν η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζαχστάν, το Κιργιζιστάν και το Τατζικιστάν.

Επισήμως, η Ρωσία αρνείται ότι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν διεισδύσει στην Ουκρανία, αν και παραδέχεται ότι Ρώσοι «εθελοντές» μάχονται στο πλευρό των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Επιμένοντας σε αυτή την εκδοχή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «εικασίες» των Δυτικών τα περί ρωσικής διείσδυσης, προσθέτοντας ότι «σε καμία περίπτωση (οι Δυτικοί) δεν μας προσκόμισαν γεγονότα και αποδεικτικά στοιχεία».

Τσαρικοί όροι

Πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε χθες τις πρόσφατες επιτυχίες των αυτονομιστών στη «Νοβοροσίγια» (Νέα Ρωσία), κάνοντας χρήση του όρου που χρησιμοποιούνταν επί τσαρικής Ρωσίας για να περιγράψει τις κτήσεις της πάνω από τη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους αντάρτες να ανοίξουν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για την ασφαλή έξοδο των ουκρανικών στρατευμάτων που έχουν περικυκλωθεί από τους αντάρτες. Στην έκκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να ανταποκριθεί πάραυτα ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο.

Μιλώντας σε κατασκήνωση νεολαίας, στην Κεντρική Ρωσία, ο Πούτιν δεν δίστασε να παραλληλίσει τις επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ με την πολιορκία του Λένινγκραντ από τους ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσέθεσε δε ότι η Δύση θα κάνει καλά «να μην ανακατεύεται» στις υποθέσεις της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του αποτελεί «μεγάλη πυρηνική δύναμη».

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, δραματική διαγραφόταν χθες η κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων που πολιορκούνται από τους αντάρτες στην πόλη Λιοβάσκ, γύρω στα 50 χλμ. νότια του Ντονέτσκ. Την ίδια ώρα, οι αυτονομιστές δεν έκρυβαν την πρόθεσή τους να καταλάβουν το λιμάνι της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα, από το οποίο απέχουν μόνο 30 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την εκδήλωση της κρίσης στις ανατολικές περιοχές, τον Απρίλιο.

Σήμερα, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τη νέα τροπή της ουκρανικής κρίσης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια