Μουσακάς παραδοσιακός

Υλικά

Υλικά για τον κιμά
  • ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • κρεμμύδι: 1 ψιλοκομμένο
  • κιμάς μοσχαρίσιος: 700 γρ.
  • ντοματοχυμός: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • αλάτι: λίγο
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
  • ζάχαρη: λίγη 
Για τη στρώση μελιτζάνας
  • μελιτζάνες: 1 κιλό κομμένες σε λεπτές φέτες
  • χοντρό αλάτι: λίγο
  • ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • κεφαλογραβιέρα: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
Για την μπεσαμέλ
  • αλεύρι: 6 κουταλιές της σούπας
  • βούτυρο: 8 κουταλιές της σούπας
  • γάλα: 1½ λίτρο
  • κεφαλογραβιέρα: 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού (τριμμένη)
  • κεφαλοτύρι: 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού
  • αυγά: 3
  • αλάτι: λίγο
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
  • μοσχοκάρυδο: λίγο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε πρώτα το μείγμα του κιμά: ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Προσθέτετε τον κιμά και τον καβουρντίζετε για 8΄-10΄. Ρίχνετε τον ντοματοχυμό, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζετε για 30΄-40΄, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά.
  2. Πασπαλίζετε τις μελιτζάνες με χοντρό αλάτι και τις αφήνετε μέσα σε σουρωτήρι να ξεπικρίσουν για 20΄. Κατόπιν τις ξεπλένετε και τις στεγνώνετε, τις στρώνετε σε ταψί αλειμμένο με λάδι, τις περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις ψήνετε για 25΄ στο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν (ή τις τηγανίζετε σε ελαιόλαδο και τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί).
  3. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ ως εξής: Ζεσταίνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε διαρκώς και προσθέτετε το γάλα σιγά σιγά. Δένετε την κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς και κατόπιν προσθέτετε (έξω από τη φωτιά) τα τυριά, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) και τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύετε καλά.
  4. Σε ένα μεγάλο ταψί βάζετε τις μελιτζάνες κατά στρώσεις και πασπαλίζετε με κεφαλογραβιέρα. Από πάνω βάζετε μία στρώση κιμά και κατόπιν την μπεσαμέλ. Ψήνετε στους 200° C για 50΄-60΄, μέχρις ότου ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.
  • Προετοιμασία: 1 ώρα και 30 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 2 ώρες και 15 λεπτά
  • Μερίδες: 8
  • Δυσκολία: δύσκολο
icookgreek


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια