Sponsor

ATHENS WEATHER

Μύθοι και συμβουλές για τη σωστή φόρτιση των smartphones

Από την εποχή των πρώτων κινητών τηλεφώνων, οι συμβουλές για τη σωστή φόρτιση των συσκευών έδιναν και έπαιρναν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Τι ισχύει όμως και τι είναι μύθος;

Παρακάτω καταγράφουμε και καταρρίπτουμε τους 5 δημοφιλέστερους μύθους που σχετίζονται με τη φόρτιση της μπαταρίας και τη φθορά της, και σημειώνουμε τι πραγματικά ισχύει.



Μύθος 1: Φορτιστές από τρίτους κατασκευαστές καταστρέφουν την μπαταρία

Η αλήθεια είναι ότι το καλύτερο είναι να προτιμούνται οι φορτιστές που έρχονται στη συσκευασία μαζί με το κινητό, ωστόσο φορτιστές επώνυμων κατασκευαστών δεν θα προκαλέσουν βλάβη στην μπαταρία.

Θα πρέπει πάντως γενικότερα να αποφεύγονται φθηνοί φορτιστές αμφιβόλου ποιότητας που δεν έχουν περάσει τους απαιτούμενους ελέγχους και πιστοποιήσεις ασφαλείας.

Μύθος 2: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το κινητό όσο φορτίζει

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στο να χρησιμοποιείτε το κινητό σας καθώς φορτίζει, αρκεί να μην χρησιμοποιείτε πάμφθηνους φορτιστές αμφιβόλου ποιότητας.

Αυτός ο μύθος ξεκίνησε επειδή υπήρχε ο φόβος ότι θα προκληθεί ηλεκτροπληξία στον χρήστη και διατηρήθηκε από ένα ατύχημα στον χρήστη ενός iPhone σε μία πτήση κατά την φόρτιση. Στην πραγματικότητα, για το ατύχημα και την ανατίναξη του iPhone, έφταιγε ο "κακός" φορτιστής.

Μύθος 3: "Απαγορεύεται" να φορτίζει το κινητό όλη νύχτα

Με τα σύγχρονα smartphones να απαιτούν διαρκώς φόρτιση (ανάλογα τη χρήση βέβαια), οι περισσότεροι πριν κοιμηθούν το αφήνουν να φορτίζει, ώστε το πρωί να ξεκινήσει η μέρα με γεμάτη μπαταρία.

Το κινητό σε μία τέτοια περίπτωση, αποδεικνύεται όντως... smart, και όταν ολοκληρωθεί η φόρτιση παρακάμπτει την μπαταρία και δεν την τροφοδοτεί με ρεύμα.


Μύθος 4: Δε χρειάζεται να απενεργοποιείται το τηλέφωνο

Όλες οι μηχανές πρέπει να ξεκουράζονται, ακόμα και τα smartphones. Μπορεί η μπαταρία να μην είναι ακριβώς "μηχανή", ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι είναι καλό να απενεργοποιούμε το smartphone περιστασιακά και να μην το φορτίσουμε, ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Μύθος 5: Μη φορτίζετε το κινητό μέχρι "να αδειάσει τελείως η μπαταρία"

Παλαιότερα, με τις μπαταρίες να είναι από άλλα συστατικά και όχι Li-ion όπως οι περισσότερες σήμερα, κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο.

Οι σημερινές μπαταρίες παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους με συνεχόμενες φορτίσεις πριν κλείσει το κινητό επειδή ξεφορτίστηκαν εντελώς. Το ιδανικό είναι να διατηρείτε την μπαταρία του κινητού σας στο 40%-90% με φόρτιση όποτε χρειάζεται.

Βασικές αρχές συντήρησης


Διατηρείτε την μπαταρία (και κατ' επέκταση τη συσκευή στην οποία είναι εγκατεστημένη) σε όσο το δυνατόν πιο δροσερό περιβάλλον. Όταν ζεσταίνεται η μπαταρία, φθείρεται, ανεξάρτητα από το εάν χρησιμοποιείται ή όχι.

Σε μία μέση θερμοκρασία 0oC, μία μπαταρία ιόντων λιθίου σε ένα χρόνο θα χάσει το 6% της μέγιστης χωρητικότητάς της. Σε μία μέση θερμοκρασία 25oC, θα χάσει το 20%, ενώ όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 40 βαθμούς, το ποσοστό απωλειών ανεβαίνει στο 35%.

Επειδή στην Ελλάδα το κλίμα είναι θερμό, αποφύγετε να αφήνετε το κινητό σε μέρη εκτεθειμένα σε ήλιο, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες γενικότερα είναι υψηλότερες.

e-pcmag.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια