Ο καφές μπορεί να «φρενάρει» τη δημιουργία μικροβιακής πλάκας στα δόντια, προστατεύοντας τα δόντια από την οδοντική πλάκα, υποστηρίζουν Βραζιλιάνοι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Applied Microbiology.
Βέβαια, εξηγούν ότι για να απολαύσει κανείς τη νέα αυτή προστατευτική ιδιότητα του καφέ θα πρέπει να τον πίνει «δυνατό», χωρίς ζάχαρη, γάλα ή κρέμα.
Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανδρέα Αντόνιο, διαπίστωσαν ότι ο καφές που περιέχει πολλή καφεΐνη, φαίνεται να καταστρέφει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό της οδοντικής πλάκας, η οποία συντελεί στη φθορά των δοντιών και τον σχηματισμό κοιλοτήτων.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα ελέγχοντας την επίδραση που έχει στα παιδικά δόντια η ευρέως διαδεδομένη ποικιλία καφέ «ρομπούστα» (Coffea canephora), η οποία περιέχει περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με την ποικιλία «αράμπικα».
Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η «ρομπούστα» μπορεί να καταστρέψει το λεπτό «φιλμ» από μικροοργανισμούς, που συσσωρεύεται στα δόντια και οδηγεί στη δημιουργία μικροβιακής πλάκας και ουλίτιδας.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η προστατευτική αυτή επίδραση του καφέ προέρχεται από τις πολυφαινόλες που περιέχει και οι οποίες είναι ικανές να καταστρέψουν τα βακτήρια.
Ελπίζουν λοιπόν ότι στο μέλλον θα καταστεί εφικτό να προσθέσουν στις οδοντόπαστες ή σε στοματικό διάλυμα πολυφαινόλες καφέ για να μειώσουν την οδοντική πλάκα και τις συνέπειές της.
Μέχρι τότε, ο Δρ Αντόνιο τονίζει ότι «η αυξημένη κατανάλωση καφέ δεν παύει να έχει τις γνωστές παρενέργειές της, ακόμη και στα ίδια τα δόντια, είτε αλλοιώνοντάς το χρώμα τους, είτε διαβρώνοντας την αδαμαντίνη. Ιδίως, όταν κανείς πίνει τον καφέ του με ζάχαρη ή κρέμα, τότε τα όποια θετικά αποτελέσματα για την υγεία των δοντιών εξουδετερώνονται».
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Βέβαια, εξηγούν ότι για να απολαύσει κανείς τη νέα αυτή προστατευτική ιδιότητα του καφέ θα πρέπει να τον πίνει «δυνατό», χωρίς ζάχαρη, γάλα ή κρέμα.
Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανδρέα Αντόνιο, διαπίστωσαν ότι ο καφές που περιέχει πολλή καφεΐνη, φαίνεται να καταστρέφει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό της οδοντικής πλάκας, η οποία συντελεί στη φθορά των δοντιών και τον σχηματισμό κοιλοτήτων.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα ελέγχοντας την επίδραση που έχει στα παιδικά δόντια η ευρέως διαδεδομένη ποικιλία καφέ «ρομπούστα» (Coffea canephora), η οποία περιέχει περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με την ποικιλία «αράμπικα».
Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η «ρομπούστα» μπορεί να καταστρέψει το λεπτό «φιλμ» από μικροοργανισμούς, που συσσωρεύεται στα δόντια και οδηγεί στη δημιουργία μικροβιακής πλάκας και ουλίτιδας.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η προστατευτική αυτή επίδραση του καφέ προέρχεται από τις πολυφαινόλες που περιέχει και οι οποίες είναι ικανές να καταστρέψουν τα βακτήρια.
Ελπίζουν λοιπόν ότι στο μέλλον θα καταστεί εφικτό να προσθέσουν στις οδοντόπαστες ή σε στοματικό διάλυμα πολυφαινόλες καφέ για να μειώσουν την οδοντική πλάκα και τις συνέπειές της.
Μέχρι τότε, ο Δρ Αντόνιο τονίζει ότι «η αυξημένη κατανάλωση καφέ δεν παύει να έχει τις γνωστές παρενέργειές της, ακόμη και στα ίδια τα δόντια, είτε αλλοιώνοντάς το χρώμα τους, είτε διαβρώνοντας την αδαμαντίνη. Ιδίως, όταν κανείς πίνει τον καφέ του με ζάχαρη ή κρέμα, τότε τα όποια θετικά αποτελέσματα για την υγεία των δοντιών εξουδετερώνονται».
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
0 Σχόλια