Το χρέος, οι πρόωρες εκλογές, το νέο κόμμα τύπου Νέα Ελλάδα/ ΝΔ
παρόμοιο με το σχήμα ΕΛΙΑ/ ΠΑΣΟΚ και οι σχεδιασμοί του Αντώνη Σαμαρά για
την γαλάζια παράταξη.
Το ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο είναι βέβαιον. Το ότι δεν πρόκειται οι δανειστές να προχωρήσουν σε γενναίο κούρεμα όπως αρχικά είχαν υποσχεθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά, είναι εξίσου βέβαιον. Συνεπώς όπως όλα δείχνουν μόνο μια σκληρή διαπραγμάτευση έχει ελπίδες να φέρει αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της απομείωσης.
Όπως όμως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές καμία διαπραγμάτευση δεν έχει ελπίδες αν δεν έχει πίσω της ισχυρή λαϊκή εντολή. Κάπου εδώ τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται και με δεδομένο ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα είναι «σχήμα εκλογών».
Πρόκειται δηλαδή για ένα μόρφωμα ισορροπιών στο οποίο προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς με την λεγόμενη λαϊκή δεξιά προκειμένου να κερδίσει χρόνο.
Με τις επιλογές του ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να κλείσει όλες τις τρύπες της δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης προκειμένου να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών που όλα δείχνουν ότι ο ίδιος θα ζητήσει.
Όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο, είναι ένα από τα πιο ισχυρά σενάρια που επεξεργάζεται το Μαξίμου. Το μοντέλο των ισορροπιών και της αποκατάστασης των δυσαρεστημένων δεξιών αναμένεται να συνεχιστεί και στο προσεχές διάστημα αφού το σχέδιο του Μαξίμου είναι να «τακτοποιήσει» με τον ίδιο τρόπο εκπροσώπους της λαϊκής δεξιάς και σε θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού.
Σε λίγες μέρες είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα τοποθετηθούν νέα πρόσωπα στις γενικές γραμματείες των υπουργείων σε ποσοστό 80%.
Έτσι θα είναι όλοι – ή σχεδόν όλοι – ευχαριστημένοι για να προχωρήσει η δεύτερη φάση του σχεδίου που ακούει στο όνομα Νέα Ελλάδα / ΝΔ.
Το εγχείρημα της Νέας Ελλάδας μπήκε προσωρινά – για την προεκλογική περίοδο – στο συρτάρι. Τώρα όμως το σχέδιο «ξεσκονίστηκε» και ήρθε πάλι στην επιφάνεια, λίγο διαφορετικό από την αρχική πρόβλεψη.
Το προηγούμενο διάστημα η Νέα Ελλάδα δεν προχώρησε για πολλούς και διαφόρους λόγους με βασικότερο τις αντιδράσεις του «καραμανλικού» μπλόκ.
Τώρα όμως οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού του εισηγούνται ευθέως: «Κάντο όπως ο Βενιζέλος». «Βάλε δίπλα στην ΝΔ τη Νέα Ελλάδα και προχώρα τώρα που είσαι καβάλα στ' άλογο σε επίπεδο δημοφιλίας και καταλληλότητας».
Αν ξεκινήσει μετά τις εκλογές το εγχείρημα της Νέας Ελλάδας δεν έχει καμία ελπίδα, εισηγούνται σύμφωνα με πληροφορίες στον πρωθυπουργό άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος. «Ή τώρα ή ποτέ».
Ο στόχος είναι να υπάρχει έτοιμο ένα κόμμα της απολύτου επιρροής Σαμαρά για την επομένη των εκλογών. Άλλωστε όπως λένε όσοι γνωρίζουν τον Σαμαρά το όραμά του όπως το φαντάστηκε τη δεκαετία του 1990 με την Πολιτική Άνοιξη είναι κάτι που δεν ξέχασε ποτέ.
Το «έτοιμο» κόμμα θα δώσει στον Σαμαρά ευελιξία επιλογών σε περίπτωση που τεθεί θέμα ηγεσίας μετά από εκλογική συντριβή. Το ποιους θα πάρει μαζί του και πους θα αφήσει, είναι κάτι παραπάνω από σαφές. Και πάνω σε αυτή τη λογική κινούνται και οι «τοποθετήσεις και οι αποκαταστήσεις» βουλευτών και στελεχών που επί σειρά ετών ήταν μακριά από την εκτελεστική εξουσία.
Βλέποντας μπροστά, ο πρωθυπουργός μοιράζει θέσεις ευελπιστώντας σε μια συσπείρωση την επαύριο των βουλευτικών εκλογών.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και έχει αρχίσει να γράφεται και από ξένα ΜΜΕ είναι το γεγονός ότι τελικά τις πρόωρες εκλογές ενδέχεται να τις προκαλέσει ο ίδιος ο Σαμαράς. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, στο Μαξίμου επεξεργάζονται σοβαρά και αυτό το σενάριο.
Δυστυχώς αν και οι δανειστές μας αρχικά είχαν υποσχεθεί πως αν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα θα προχωρήσουν με τη σειρά τους σε ένα γενναίο κούρεμα χρέους, τώρα οι διαθέσεις τους έχουν αναστραφεί και όλοι δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξει haircut αλλά μετάθεση χρέους σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να κάνει το μεγάλο βήμα: Να ζητήσει νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή για να μπορέσει να προχωρήσει σε μια πιο σκληρή διαπραγμάτευση.
Σε αυτή τη λογική φαίνεται να συμφωνούν αρκετοί αφού μια κυβέρνηση σαν την σημερινή που κινείται περίπου στο νήμα της σχετικής πλειοψηφίας δεν μπορεί να δεσμεύσει την χώρα και τις επόμενες γενιές για άλλα 50 ή 60 χρόνια.
Επίσης κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να διαπραγματευτεί αν στις πλάτες του δεν έχει την στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος.
Το χρέος λοιπόν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου ο λαός να αποφασίσει για την επόμενη μέρα...
newsbomb.gr
0 Σχόλια