Υλικά
Για τη ζύμη
- 480γρ. γάλα φρέσκο
- 100γρ. σπορέλαιο
- 100γρ. ζάχαρη
- 1 πακετάκι μαγιά
- 580-600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1κ.γλ. μπέϊκιν
- 1 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 125γρ. βούτυρο λιωμένο
- 300γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- λίγη λιωμένη σοκολάτα για επικάλυψη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για να κάνουμε τη ζύμη ζεσταίνουμε το γάλα στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι αλλά προσέχουμε να μην κάψει γιατί θα μας χαλάσει τη μαγιά. Πρέπει να είναι σε θερμοκρασία σώματος (37 βαθμοί)
Βάζουμε το γάλα στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε τα 100γρ. ζάχαρη, το σπορέλαιο και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τα 580 γρ. αλεύρι, το αλάτι και το μπέϊκιν και δουλεύουμε το μείγμα με το γάντζο μέχρι να ξεκολλάει σχεδόν από τα τοιχώματα του κάδου. Η ζύμη πρέπει να δουλευτεί αρκετή ώρα για να είναι ελαστική και μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 20 γρ αλευριού (ανάλογα με τη μάρκα και τον τύπο που χρησιμοποιούμε).
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, αλείφουμε με λίγο λάδι για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της καλυμμένη με λίγη μεμβράνη ή μια πετσέτα σε θερμοκρασία δωματίου.
Έπειτα κρατάμε τη ζύμη στο ψυγείο για καμιά ώρα για να μπορέσουμε εύκολα να την δουλέψουμε μετά. Αν έχουμε το χρόνο αφήνουμε τη ζύμη καλά σκεπασμένη και κλειστή όλη νύχτα στο ψυγείο για να φουσκώσει αργά και να γίνει πολύ νόστιμη.
Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας μας. Βάζουμε επάνω στη ζύμη και την ανοίγουμε με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός πλάστη σε φύλλο με διαστάσεις 40Χ40 εκατοστά.
Λιώνουμε το βούτυρο και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κανέλα με τα 300γρ. ζάχαρη και τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη να πάνε παντού ομοιόμορφα.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 8 λωρίδες τη ζύμη.
Με προσοχή μεταφέρουμε τη μια λωρίδα πάνω στην άλλη. Θα βοηθήσει αν διπλώσετε απαλά τη λωρίδα στα 4 ώστε να μπορέσετε να την μετακινήσετε. Έτσι λοιπόν κάνουμε ένα σάντουιτς με τις λωρίδες. Κόβουμε το σάντουιτς σε 8 κομμάτια και τα βάζουμε κάθετα σε μια βουτυρωμένη φόρμα ψωμιού. Η εικόνα που πρέπει να έχουμε είναι σαν να έχουμε μια φρατζόλα ψωμιού κομμένη σε φέτες μέσα στη φόρμα.
Καλό θα είναι να αφήσουμε το γλυκό να φουσκώσει κανένα εικοσάλεπτο πριν το ψήσουμε αλλά δεν είναι και απαραίτητο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Δύο σημεία που πρέπει να προσέξουμε στο ψήσιμο είναι τα εξής:
Να έχουμε ένα ταψάκι κάτω από τη φόρμα με το γλυκό γιατί βγάζει βούτυρο που καλό είναι να μην πάει στο φούρνο μας. Επίσης η ζάχαρη καθώς ψήνεται γίνεται καραμέλα και αυτή επίσης μπορεί να στάξει στον πάτο.
Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Συμβουλή
Στα 20 λεπτά ψησίματος κοιτάμε μήπως έχει πάρει πολύ χρώμα το γλυκό μας οπότε στο σημείο αυτό το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Τυχαίνει επίσης στα 30 λεπτά να μην έχει ψηθεί καλά το γλυκό στη μέση της φόρμας οπότε να χρειαστεί μερικά λεπτά ψήσιμο ακόμα. Και στην περίπτωση αυτή το αλουμινόχαρτο είναι πολύ χρήσιμο.akispetretzikis.com
0 Σχόλια