Πατάτες ογκρατέν με κίτρινα τυριά και ζαμπόν

Υλικά

  • πατάτες: 8 κομμένες σε ροδέλες
  • κεφαλογραβιέρα: 300 γρ. τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
  • κασέρι: 300 γρ. τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
  • κρεμμύδι: 1 ψιλοκομμένο
  • ζαμπόν: 150 γρ. κομμένο σε κομματάκια
  • βούτυρο: 100 γρ.
  • σκόρδο: 1 σκελίδα κομμένη στη μέση
  • κρέμα γάλακτος: 300ml
  • γάλα: 200ml
  • αυγά: 3 χτυπημένα
  • αλάτι: όσο θέλετε
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε τα 2/3 από το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4’ - 5’ γυρίζοντας τις πατάτες από την άλλη πλευρά με ξύλινη σπάτουλα, προσεκτικά για να μη χαλάσει το σχήμα τους.
Απλώνετε το μισό από το σοταρισμένο μείγμα σε στρογγυλό ταψάκι, το οποίο έχετε πρώτα τρίψει με το σκόρδο και κατόπιν βουτυρώσει. Σκορπίζετε την κεφαλογραβιέρα και το ζαμπόν, αλατοπίπερο και ανακατεύετε ελαφρά. Απλώνετε μια δεύτερη στρώση πατάτες και σκορπίζετε από πάνω το κασέρι.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τα αυγά και αλατοπίπερο και περιχύνετε το φαγητό. Σκορπίζετε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια. Ψήνετε στο φούρνο στους 200 °C επί 50’ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 1 ώρα
  • Μερίδες: 6
  • Δυσκολία: πολύ εύκολο

Mix & Match

Για το πιάτο αυτό, λόγω της πληθωρικότητάς του, τόσο γευστικής όσο και αρωματικής, οι πιο σίγουρες λύσεις είναι τα Chardonnay και οι παλαιωμένες Σαντορίνες, όμως αν σκοπεύετε να ανοίξετε ένα πλούσιο κόκκινο κρασί για το κυρίως, τολμήστε να το συνδυάσετε με το ογκρατέν για μια πιο πλούσια και βαριά εκδοχή.

icookgreek.com


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια