Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 19 Ιουνίου

Εν μέσω Παγκοσμίου Κυπέλλου και με αναμενόμενη την πτώση στα εισιτήρια, βγαίνουν στις αίθουσες επτά (!) ταινίες.

Ξεχωρίζει η γυρισμένη στην Ελλάδα ταινία του Χοσεΐν Αμινί, Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου.


Τα Δύο Πρόσωπα του Ιανουαρίου

(3,5/5)

Ο Τσέστερ και η Κολέτ, ζευγάρι Αμερικανών, βρίσκονται στην Αθήνα για διακοπές. Γνωρίζουν έναν νεαρό ξεναγό, επίσης αμερικανικής καταγωγής, ο οποίος μοιάζει να έλκεται ιδιαίτερα από αυτούς. Ωστόσο, ο Τσέστερ έχει ένα σκοτεινό μυστικό και ένας θάνατος θα αναγκάσει τους τρεις αυτούς ανθρώπους να καταφύγουν στην Κρήτη. Πρόκειται για μια αξιοπρεπέστατη και καλογυρισμένη ταινία μυστηρίου, όπου το μυστήριο δεν έχει και τόση σημασία. Όμορφα φωτογραφημένη, η ταινία του σεναριογράφου Αμινί (που βασίζεται σε μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ) μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, αλλά παραμένει μια συναρπαστική σπουδή χαρακτήρων με μερικές σκηνές ανθολογίας (όπως το κυνηγητό στην Κωνσταντινούπολη ή η σκηνή που έχει γυριστεί στην Κνωσό). Από τις ερμηνείες ξεχωρίζει εκείνη του Βίγκο Μόρτενσεν.

Σκηνοθεσία: Χοσεϊν Αμινί
Πρωταγωνιστούν: Βίγκο Μόρτενσεν, Κίρστεν Ντανστ, Όσκαρ Άιζακ, Ντέζι Μπέβαν, Σωκράτης Αλαφούζος, Όμηρος Πουλάκης
Το λάθος αστέρι
(2,5/5)

Είναι η εφηβική ταινία που «νίκησε» τον Τομ Κρουζ στο αμερικανικό box office. Το Λάθος Αστέρι αφηγείται την ιστορία δύο εφήβων που πάσχουν από καρκίνο, γνωρίζονται και ερωτεύονται παρά τον λίγο χρόνο που τους απομένει. Αν και με κάποιες σκηνές υπερβολής εκβιάζει συναισθηματικά τον θεατή, παραμένει τρυφερή και ασχολείται με ένα θέμα δύσκολο. Μεγάλο ατού οι ευαίσθητες ερμηνείες των δύο νεαρών πρωταγωνιστών (Σεϊλίν Γούντλεϊ, Άνσελ Έλγκορντ) και η ενδιαφέρουσα σκηνοθετική ματιά. Το τελευταίο μισάωρο και οι μελό εξάρσεις του θα μπορούσαν να λείπουν. Είναι, πάντως, ελπιδοφόρα η θετική πορεία της ταινίας στο αμερικανικό box office που σε αυτές τις ηλικίες κυριαρχείται κυρίως από βρικόλακες και σούπερ ήρωες.
Σκηνοθεσία: Τζος Μπουν
Πρωταγωνιστούν: Σέιλιν Γούντλεϊ, Άνσελ Έλγκορτ, Νατ Γουλφ, Λόρα Ντερν, Ουίλεμ Νταφόε
Ο καθρέφτης της κολάσεως
(2/5)

Ένας νεαρός βγαίνει από το ψυχιατρείο όπου βρισκόταν επί πολλά χρόνια μετά από ένα φρικιαστικό έγκλημα. Έχοντας προσπαθήσει να ξεχάσει τι του συνέβη όταν ήταν μικρός, ο Τιμ θα βρεθεί αντιμέτωπος με το παρελθόν του, όταν η αδελφή του επιμένει να πάνε στο παλιό σπίτι όπου ζούσαν με τους γονείς τους και να αντιμετωπίσουν ένα... σατανικό πνεύμα που βρίσκεται μέσα σε έναν παλιό καθρέφτη. Θρίλερ παλιάς σχολής (σε αρκετά σημεία θυμίζει τη Λάμψη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ) μπορεί να μην προκαλεί τον τρόμο που περιμένει κανείς, αλλά το παρόν συναντά το παρελθόν με έξυπνο τρόπο (τουλάχιστον σκηνοθετικά), ενώ πόντους στην ταινία δίνει η χημεία των δύο πρωταγωνιστών της. Παρ' όλα αυτά δεν ξεφεύγει από τα όρια του είδους της για να γίνει ένα θρίλερ που θα θυμάσαι και την επόμενη μέρα...
Σκηνοθεσία: Μάικ Φλάναγκαν
Πρωταγωνιστούν: Κάρεν Τζίλιαν, Μπρέντον Θουέτες, Κέιτι Σάκοφ, Αναλίζ Μπασό
Μαζί... με το ζόρι
(1,5/5)
Θέλοντας να επαναλάβουν την επιτυχία του 50 First Dates, οι Άνταμ Σάντλερ και Ντρου Μπάριμορ συναντώνται σε μία ταινία χωρίς χιούμορ και χωρίς ιδιαίτερο νόημα. Μία διαζευγμένη με δύο αγόρια και ένας χήρος με τρία κορίτσια βγαίνουν ραντεβού στα τυφλά, με μεγάλη αποτυχία. Με αφορμή ένα ταξίδι στην Αφρική θα έρθουν, όμως, κοντά. Η ταινία δεν είναι ιδιαίτερα αστεία και το μόνο σημείο όπου γίνεται κάπως ανθρώπινη είναι όταν ο ένας γονιός προσεγγίζει τα παιδιά του άλλου. Κατά τα άλλα, πρόκειται για μία αδιάφορη, κλισέ και χωρίς έμπνευση ρομαντική κομεντί που κανένας από τους δύο πρωταγωνιστές δεν μπορεί να διασώσει.
Σκηνοθεσία: Φρανκ Κοράτσι
Πρωταγωνιστούν: Ντρου Μπάριμορ, Άνταμ Σάντλερ, Κέβιν Νίλον, Έμμα Φέρμαν
Σαμποτάζ
Ο Μπρίτσερ, επικεφαλής μιας ομάδας της δίωξης ναρκωτικών, είναι ο φόβος και ο τρόμος των καρτέλ. Ύστερα από μια επικίνδυνη επιχείρηση και τη μυστηριώδη εξαφάνιση δέκα εκατομμυρίων δολαρίων, βλέπει τους σκληροτράχηλους βοηθούς του να δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλον. Παράλληλα με την προσπάθεια εντοπισμού του ενόχου, ο Μπρίτσερ σχεδιάζει την εκδίκησή του για τη δολοφονία της γυναίκας και του γιου του. Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ επιστρέφει σε έναν ρόλο που ξέρει να παίζει καλά.
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Άγιερ
Πρωταγωνιστούν: Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Ολίβια Γουίλιαμς, Σαμ Γουόρθινγκτον, Χάρολντ Περινό, Μιρέιγ Ένος, Τέρενς Χάουαρντ
Παράλληλα, 21 χρόνια μετά την έξοδό της στα σινεμά, η ταινία Η Δική μας Νύχτα του Λεό Καράξ προβάλλεται για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες, αποτελώντας μία από τις δύο παλαιότερες ταινίες που ξεχωρίζουν. Η άλλη είναι η ταινία των αδελφών Κοέν Το Πέρασμα του Μίλερ που προβάλλεται σε επανέκδοση.

Αγγελική Στελλάκη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια