Sponsor

ATHENS WEATHER

Πώς θα έμοιαζε μία σκουληκότρυπα στο κέντρο του Γαλαξία;

Μία νέα εργασία δύο επιστημόνων του πανεπιστημίου της Σαγκάης ασχολείται με μία υπόθεση που ακούγεται εξωτική: είναι δυνατόν ο Γαλαξίας μας στο κέντρο του να φιλοξενεί μία σκουληκότρυπα;

Ο Τοξότης Α*
Στο κέντρο του Γαλαξία μας πιστεύεται πως βρίσκεται μία υπερμεγέθης μαύρη τρύπα, ο Τοξότης Α*, ένα αντικείμενο με μάζα τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησε τους αστροφυσικούς η έντονη εκπομπή ακτινοβολίας από αυτή τη σχετικά μικρή σχετικά, σε συνδυασμό με την επιρροή της στην κίνηση των γειτονικών σωμάτων.
Σκουληκότρυπες από το παρελθόν
Οι νόμοι της φυσικής όμως επιτρέπουν και την ύπαρξη σκουληκότρυπων, συντομεύσεων δηλαδή στη δομή του χωροχρόνου που ενώνουν μακρινά σημεία -είτε στο ίδιο Σύμπαν, είτε ακόμη και σε άλλα Σύμπαντα.
Η ιδέα πως μία σκουληκότρυπα είναι δυνατό να βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία δεν είναι νέα. Η παρουσία της σχετίζεται με τις κβαντικές διαταραχές που συνέβαιναν στο πρώιμο Σύμπαν και συντηρήθηκαν μετά την εποχή του κοσμικού πληθωρισμού, όταν το Σύμπαν αυξήθηκε απότομα κατά πολλές τάξεις μεγέθους.
Μία σκουληκότρυπα στο κέντρο του Γαλαξία μάλιστα θα έλυνε και ένα πρόβλημα που αφορά στο σχηματισμό του: πολλοί επιστήμονες θεωρούν πως για το σχηματισμό των γαλαξιών είναι απαραίτητη μία υπερμεγέθης μαύρη τρύπα, που με την έλξη της θα σταθεροποιήσει τη δομή τους.
Για τη δημιουργία τους όμως, οι γιγάντιες μαύρες τρύπες απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο πολλές φορές από την ηλικία κάποιων από τους γαλαξίες που παρατηρούμε. Αντίθετα μία σκουληκότρυπα οφείλει την παρουσία της σε φαινόμενα που επικράτησαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Μαύρη τρύπα ή σκουληκότρυπα;
Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι εάν μπορεί κανείς να αποφανθεί για το εάν ο Τοξότης Α* είναι μία μαύρη τρύπα ή μια σκουληκότρυπα. Καταφατική είναι η απάντηση σύμφωνα με τους Ζιλόνγκ Λι και Κόσιμο Μπάμπι. Το γεγονός πως μία σκουληκότρυπα είναι πολύ μικρότερη από μία μαύρη τρύπα, είναι το κλειδί στη θεωρία τους.
Οι δύο επιστήμονες έδειναν πως το υπέρθερμο υλικό που περιστρέφεται σε υψηλές ταχύτητες γύρω από μία μαύρη τρύπα έχει διαφορετική μορφή σε σχέση με το αντίστοιχο που περιβάλλει μία σκουληκότρυπα.
Υπολόγισαν μάλιστα τη διαφορά στην εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας από τη γύρω περιοχή και δημιούργησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή που μπορούν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να αποφανθούν για τη φύση του Τοξότη Α* μέσα στα επόμενα χρόνια.
Για την ώρα η διάκριση αυτή δεν είναι δυνατή, αφού δεν υπάρχει η τεχνική υποδομή για την παρατήρηση του Τοξότη Α* στο υπέρυθρο μήκος κύματος.
Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει σύντομα, καθώς ένα νέο όργανο που προστίθεται στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο στην Ατακάμα της Χιλής θα έχει αυτή τη δυνατότητα, δίνοντας έτσι τις απαντήσεις στους ερευνητές για το παρελθόν του Γαλαξία.

Δημοσιεύτηκε στη "naftemporiki.gr" την Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια