Sponsor

ATHENS WEATHER

Ακροδεξιός «σεισμός» τραντάζει την Ευρώπη

Η κάλπη για το Ευρωκοινοβούλιο κλείνει με τη μεγάλη ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών σχηματισμών, μέχρι πρότινος περιθωριακών: Νίκη-σοκ της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, στην πρώτη θέση οι ευρωσκεπτικιστές του Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία και η ακροδεξιά Δανία.

Όπως διαμορφώνονται τα αποτελέσματα, οι δυνάμεις αυτές αθροιστικά μπορούν να γίνουν τρίτη δύναμη στην Ευρωβουλή -αλλά ό,τι κερδίζουν σε δύναμη, τους λείπει σε συνοχή και προθυμία να συνασπιστούν στο Στρασβούργο.
Η στροφή σημαντικού τμήματος των ευρωπαίων ψηφοφόρων σε δυνάμεις που διάκεινται εχθρικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ορισμένες από τις οποίες -όχι όλες απαραίτητα- χρησιμοποιούν αντιμεταναστευτική ρητορική, είναι εμφανής με το αποτέλεσμα. Έχει επιπλέον ιδιαίτερη σημασία, επειδή αυτή η Ευρωβουλή θα λειτουργεί πλήρως στη βάση της Συνθήκης της Λισαβώνας και θα έχει μεγαλύτερες αρμοδιότητες.

Οι δύο μεγάλες και εγκαθιδρυμένες ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, παραμένουν κυρίαρχα, έστω κι αν καμία από αυτές δεν διαφαίνεται να έχει αυτοδυναμία.

Πέραν αυτών όμως ξεκινά ένα ετερόκλητο μείγμα ομάδων έχουν κοινό παρονομαστή τον ευρωσκεπτικισμό, ομάδα ενισχυμένη σε αρκετές χώρες τόσο του Βορρά όσο και του Νότου με φόντο την κρίση που έχει απειλήσει να διαβρώσει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η σημαντική αποχή μάλιστα φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις να ενισχύει το φαινόμενο -ενώ αποδυναμώνει τη νομιμοποίηση της Ευρωβουλής, και μάλιστα την ώρα που αναλαμβάνει ενισχυμένες αρμοδιότητες.

Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες, όπως στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας. Η λιγότερο αναμενόμενη εξέλιξη ήταν μόνο η ήττα της εθνικιστικής ακροδεξιάς της Ολλανδίας, με τον Χερτ Βίλντερς να καταλήγει στην τέταρτη θέση. Ωστόσο, η ήττα ενός από τους «παλιούς» της ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς στο ξεκίνημα των ευρωεκλογών την Πέμπτη δεν είχε συνέχεια.

Οι περισσότερες έδρες του μπλοκ θα προέλθουν από τους Γάλλους της Λεπέν και τους Βρετανούς του UKIP. Η συνεργασία όμως στο Στρασβούργο δεν είναι δεδομένη: Η Λεπέν είχε δείξει την προτίμησή της να συνεργαστεί με τον Βίλντερς, αλλά ο Φάρατζ του UKIP είχε αποκλείσει συνεργασία με τα δύο κόμματα εξαιτίας της αντιμεταναστευτικής ρητορικής τους. Αρνητικός είχε εμφανιστεί και ο αρχηγός του γερμανικού AfD σε συνεργασία με δυνάμεις της «λαϊκιστικής δεξιάς» -όρος στον οποίο θα μπορούσαν θεωρητικά να εμπίπτουν και τα τρία προαναφερθέντα κόμματα.

Στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή απέσπασε περίπου 9,4% και στέλνει, για πρώτη φορά, τρεις ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.

Με οδηγό την Λεπέν


Η ηχηρότερη νίκη του «στρατοπέδου» ήρθε από τη Γαλλία. Η Μαρίν Λεπέν δεν έφερε μόνο το Εθνικό Μέτωπο στο ζενίθ των τριών δεκαετιών του κόμματος αλλά και στην κορυφή της κάλπης: Με 25% έγινε το πρώτο κόμμα στην χώρα και εκτόπισε στην ντροπιαστική τρίτη θέση τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές.

Το κλίμα στο Παρίσι -όπου εφημερίδες και πολιτικοί χρησιμοποιούσαν εναλλάξ το «σοκ» με τον «σεισμό»- φάνηκε με την πρώτη εμφάνιση της Λεπέν, η οποία ζήτησε ουσιαστικά διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και προκήρυξη εκλογών.

Ο ευρωσκεπτικισμός ενισχύθηκε και στην άλλη πλευρά του θεωρούμενου ως κεντρικού άξονα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τη Γερμανία. Το νεότευκτο AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») απέσπασε ποσοστό κοντά στο 7%, στέλνοντας για πρώτη φορά ευρωσκεπτικιστές στο Στρασβούργο.

Συμβολικά, η Γερμανία ενδέχεται επίσης να στείλει και έναν ευρωβουλευτή από το νεοναζιστικό NPD -έστω και από... το παράθυρο: Το κόμμα μετά βίας κατάφερε να πάρει 1% αλλά επειδή για πρώτη φορά δεν υπάρχει όριο εισόδου (το όριο 3% είχε κριθεί πρόσφατα αντισυνταγματικό), μπορεί να γίνει το τελευταίο από τα συνολικά 12 με 13 γερμανικά κόμματα που μοιράζονται τις 96 γερμανικές έδρες στο Στρασβούργο.

Νίκη ανάλογη με εκείνη της Λεπέν στη Γαλλία διεκδικεί o Νάιτζελ Φάρατζ με το UKIP στη Βρετανία. Το κόμμα οδεύει, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, να ξεπεράσει ακόμη και τα κόμματα των Συντηρητικών και των Εργατικών και να φτάσει στην πρώτη θέση, με ενίσχυση 13 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό FPÖ απέσπασε περίπου το 20% και κατέληξε τρίτη δύναμη, στέλνοντας τέσσερις ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Αν και ενισχύθηκε σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, τα ποσοστά του εμφανίζουν κάμψη σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Δεύτερο κόμμα στην Ουγγαρία είναι το υπερεθνικιστικό Jobbik, με ανοικτά αντισημιτικές θέσεις και ρητορική εναντίον των Ρομά. Το κόμμα πήρε το 14,7% των ψήφων και εκλέγει τρεις ευρωβουλευτές.

Εξαιρετικά ισχυρή ήταν στη Δανία και η παρουσία του ευρωσκεπτικιστικού Δανέζικου Λαϊκού Κόμματος, που έφτασε στην πρώτη θέση με 23% και αυξάνοντας τους ευρωβουλευτές του στους τρεις (από έναν που είχε μέχρι τώρα).

Ενισχυμένο εμφανίζεται και στη Φινλανδία το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών. Το κόμμα εμφανίζεται κοντά στ ποσοστό 13,2%, αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009 και εκλέγοντας δύο βουλευτές.

Ανάλογη εικόνα και στη Σουηδία, όπου το αντιμεταναστευτικό-ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φαίνεται ότι θα καταφέρει να κερδίσει για πρώτη φορά μια έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνοντας το 7% των ψήφων, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 3,27% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2009.

Βασίλης Ψυχογιός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια