- κοτόπουλο: 1 ολόκληρο, περίπου1 1/2 κιλό
- κρεμμύδια: 5 κομμένα σε ροδέλες
- βούτυρο 6 κουταλιές, λιωμένο
- μαϊντανός: 3 κουταλιές, ψιλοκομμένος
- κεφαλογραβιέρα: 1 1/2 φλιτζάνι, τριμμένη
- αυγά: 5
- φύλλο κρούστας: 500 γρ.
- γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος light: 1 φλιτζάνι
- αλάτι: λίγο
- πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και απλώνετε τα κρεμμύδια. Τοποθετείτε από πάνω το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνετε. Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο στους 170 °C για 1 ώρα και 15'. Ξεσκεπάζετε το ταψί και αφήνετε το κοτόπουλο να κρυώσει. Ρίχνετε σε μπολ τα κρεμμύδια και το ζουμί τους.
Ξεκοκαλίζετε το κοτόπουλο και το κομματιάζετε. Το ρίχνετε στο μπολ με τα κρεμμύδια μαζί με το μαϊντανό, το τυρί, το γάλα και τα 4 αυγά χτυπημένα. Στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας σε ταψί αλείφοντας το καθένα με βούτυρο και ρίχνετε το μείγμα του κοτόπουλου.
Από πάνω βάζετε τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης βουτυρωμένα. Στο προτελευταίο φύλλο αλείφετε με το πέμπτο αυγό χτυπημένο για να πάρει η πίτα όμορφο χρώμα. Τη χαράζετε και ψήνετε για 45΄ στους 180-200 °C.
Ξεκοκαλίζετε το κοτόπουλο και το κομματιάζετε. Το ρίχνετε στο μπολ με τα κρεμμύδια μαζί με το μαϊντανό, το τυρί, το γάλα και τα 4 αυγά χτυπημένα. Στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας σε ταψί αλείφοντας το καθένα με βούτυρο και ρίχνετε το μείγμα του κοτόπουλου.
Από πάνω βάζετε τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης βουτυρωμένα. Στο προτελευταίο φύλλο αλείφετε με το πέμπτο αυγό χτυπημένο για να πάρει η πίτα όμορφο χρώμα. Τη χαράζετε και ψήνετε για 45΄ στους 180-200 °C.
Mix & Match
Μυρωδάτη πιτούλα κι ένα αρωματικό κρασί για συνοδεία. Τόσο η ζωηρή αίσθηση από τα κρεμμύδια όσο και η παχιά υφή της πίτας θα αναδειχθούν παρέα με ένα καλό φρέσκο Sauvignon. Τούτο το κρασί, όχι μόνο θα σπάσει τη λιπαρότητα με τη δυναμική του οξύτητα, αλλά και με την έντονα αρωματική του προσωπικότητα θα κατευνάσει την επίμονη ευωδιά από τα κρεμμύδια.
icookgreek.com
0 Σχόλια