Από το 2030 η πρώτη ρωσική αποικία στη Σελήνη!

Τον... εποικισμό της Σελήνης προγραμματίζει από το 2030 η Ρωσία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestia. Σύμφωνα με το το ρωσικό “σεληνιακό σχέδιο” που εκπονήθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος Roscosmos, τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας προβλέπονται οι πρώτες αποστολές κοσμοναυτών με σκοπό τη δημιουργία μιας μόνιμης σεληνιακής βάσης δοκιμών καθώς επίσης και μία βάση εξαγωγής των φυσικών πόρων.

Οπως είχε γράψει ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν σε άρθρο του που δημοσίευσε η εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta στις 11 Απριλίου, οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας στην εξερεύνηση του διαστήματος συνδέονται με τον εποικισμό της Σελήνης και την περαιτέρω εξερεύνηση του Αρη και άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της Izvestia, το σχέδιο δεν αποκλείει και την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στα διαστημικά προγράμματα στην Σελήνη, τα οποία θα διερευνήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης που θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή τα επόμενα 20-30 χρόνια.

«Η Σελήνη είναι η πρώτη στάση σε ένα μακρύ και βαθύ ταξίδι στο διάστημα» λέει ο επικεφαλής επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Διαστημικής Πολιτικής Ιβάν Μοϊσέγιεφ: «Είναι απόλυτα λογικά να θεωρείται η Σελήνη ένα πολλά υποσχόμενο διαστημικό λιμάνι! Όσον αφορά στην εξόρυξη ορυκτών πόρων, είναι παράλογο να σκεφθεί κανείς την... εισαγωγή στη Γη, δεδομένου και του τεράστιου κόστους μεταφοράς, ακόμα και εάν επρόκειτο για διαμάντια! Σε κάθε περίπτωση όμως οι έρευνες μπορούν να ξεκινήσουν από την παραγωγή οξυγόνου, το οποίο βρίσκεται σε πολλές χημικές ενώσεις σεληνιακών στοιχείων», κατέληξε ο επιστήμονας.

Σύμφωνα με την Roscosmos, οι πρωτοβουλίες στο ομοσπονδιακό διαστημικό πρόγραμμα θα παρέχουν μια πολύ σημαντική εμπειρία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων από διάφορες βιομηχανίες, ώστε να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση.

gr.rbth.com


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια