Επιχειρησιακές δοκιμές για τα laser του Αμερικανικού Ναυτικού

Το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι, μετά τις επιτυχημένες δοκιμές, το Laser Weapons System (LaWS) θα αναπτυχθεί σε μάχιμες μονάδες για δοκιμές κάτω από πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες.

Το πρωτότυπο, μιας βελτιωμένης έκδοσης του LaWS, θα τοποθετηθεί στο πολεμικό πλοίο USS Ponce, το οποίο πρόκειται να αναπτυχθεί στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Το USS Ponce είναι ένα πλοίο-δεξαμενή με κατάστρωμα απονηώσεων, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει αμφίβια οχήματα των πεζοναυτών και ελικόπτερα. Στην αμερικανική ορολογία χαρακτηρίζεται πλοίο μεταφοράς αμφίβιων δυνάμεων.
Το Laser Weapons System ήταν αντικείμενο ερευνών και δοκιμών για αρκετά χρόνια πριν φτάσει στο σημερινό του επίπεδο. Πλέον, στην τελική του μορφή μπορεί να κατευθύνει μία ενεργειακή ακτίνα εναντίον εναέριων στόχων, για την αναχαίτισή τους.

Το USS Ponce είναι ένα πλοίο-δεξαμενή με κατάστρωμα απονηώσεων, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει αμφίβια οχήματα των πεζοναυτών και ελικόπτερα.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Αμερικανικού Ναυτικού, το σύστημα laser θα δοκιμαστεί πλέον σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα του στόλου, ώστε να ελεγχθεί η ικανότητα εντοπισμού και παρακολούθησης στόχων από το σύστημα. Στα αξιοσημείωτα του LaWS, περιλαμβάνεται το γεγονός ότι ο έλεγχός του γίνεται πλέον από μία απλή κονσόλα, με χειριστήριο όπως αυτά που συναντάμε για τον έλεγχο βίντεο-παιχνιδιών, την οποία θα χειρίζεται ένας και μόνο αξιωματικός.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του τομέα Ναυτικών Ερευνών, υποναύαρχος Matthew Klunder, το σύστημα εκτός από εύκολο στον χειρισμό και αποτελεσματικό, είναι και εξαιρετικά οικονομικό. Πιο συγκεκριμένα, κάθε βολή του Laser Weapons System κοστίζει ένα δολάριο, αποτελώντας ιδανική εναλλακτική από τη χρήση άλλων όπλων (πυροβόλων ή πυραύλων) των οποίων τα πυρομαχικά είναι ασύγκριτα ακριβότερα.
Μετά τις δοκιμές εν πλω του συστήματος, εάν αυτές κριθούν επιτυχημένες, η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί θα δοθεί σε ομάδες εταιρειών, στις οποίες ηγούνται οι Northrop Grumman, BAE Systems και Raytheon, οι οποίες θα αναλάβουν την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος.
Με τον τρόπο αυτό οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συμπληρώνουν το τρίπτυχο του οπλοστασίου νέας γενιάς που θα αποτελείται από drones, ρομπότ κάθε είδους και όπλα laser.

Δημοσιεύτηκε στη "naftemporiki.gr" την Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια