Sponsor

ATHENS WEATHER

Τα Google Glass δοκιμάζονται από ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον


«Ματιά» στην ανεξαρτησία και στην ασφάλεια προσφέρουν τα Google Glass σε ασθενείς με Πάρκινσον, όπως έδειξαν δοκιμές βρετανών επιστημόνων

Ειρήνη Βενιού
Στον τομέα της ιατρικής και στις εφαρμογές που θα μπορούσαν να έχουν σε αυτόν, εισχωρούν σιγά-σιγά τα «έξυπνα» γυαλιά Google Glass.
Τα τελευταία νέα έρχονται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ, στη Βρετανία, που προχώρησαν στη δοκιμή του καινοτόμου αξεσουάρ σε ασθενείς που πάσχουν από Πάρκινσον.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νευροεκφυλιστική νόσος συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως οι τρόμοι, η αδυναμία έκφρασης του προσώπου και η επιβράδυνση των κινήσεων, η αστάθεια ή η αδυναμία ομιλίας και το πλήρες πάγωμα των κάτω άκρων, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των ασθενών.
Ασθενείς μάς βάζουν τα… γυαλιά
Το σύστημα θυμίζει συνδυασμό ενός smartphone και ενός hands-free, καθώς δέχεται φωνητικές εντολές και είναι συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο. Οι βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα λογισμικό το οποίο είναι σε θέση να υπενθυμίζει στους ασθενείς με Πάρκινσον πότε οφείλουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους, να επικοινωνεί με τους συγγενείς τους σε περίπτωση ανάγκης ή ακόμα και να προλαμβάνει επεισόδια παράλυσης (γνωστά και ως «πάγωμα»).
«Η ομορφιά της μελέτης μας, εντοπίζεται στο ότι σχεδιάζουμε εφαρμογές και συστήματα για το Google Glass που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους» αναφέρει ο ερευνητής δρ Τζον Βάινς.
«Αυτό που ήταν πραγματικά ενθαρρυντικό στα αρχικά στάδια των δοκιμών, ήταν το πόσο καλά οι ασθενείς μας δέχτηκαν την “φορετή” συσκευή και ότι και οι ίδιοι βλέπουν ότι η εφαρμογή της στον συγκεκριμένο τομέα έχει προοπτική» προσθέτει ο ίδιος.
Άλλο ένα σημείο το οποίο κρίθηκε από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα σημαντικό, ήταν η επιλογή μιας διακριτικής συσκευής η οποία να μην φέρνει σε δύσκολη θέση τους ίδιους τους ασθενείς.
Οι ερευνητές συνεργάζονται με μια ομάδα ασθενών με Πάρκινσον ηλικίας 46-70 ετών. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση της συσκευής τούς έχει χαρίσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην καθημερινότητά τους, ενισχύοντας παράλληλα την ασφάλειά τους καθώς βρίσκονται μονίμως σε ανοιχτή γραμμή με συγγενείς ή γιατρούς.
Σύμφωνα με τους ίδιους, τα εν λόγω γυαλιά θα μπορούσαν σε γενικές γραμμές να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε ηλικιωμένα άτομα ή σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα.

Δημοσιεύτηκε στο "ΤΟ ΒΗΜΑ science" την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια